Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Regionalisering en tekorten bedreiging bij bio-export

Nederlandse handelsbedrijven in biologische producten hebben het afgelopen jaar goede zaken gedaan. De totale exportomzet steeg met 11% van 826 miljoen euro in 2013 naar 928 miljoen euro in 2014. De bedrijven stellen zich in op langdurige groei, omdat biologisch en duurzaamheid zich in de blijvende belangstelling van burger en maatschappij mogen verheugen. Er zijn echter ook bedreigingen in tekorten en regionalisering. Dat blijkt uit een rapport van ketenorganisatie Bionext, die de exporttrends in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken in kaart heeft gebracht. Hiervoor zijn ruim 50 leidinggevende bedrijven in de biologische sector geïnterviewd.

De omzet stijgt het snelst bij de houdbare grondstoffen, zoals biologische granen, noten & zuidvruchten, sappen en oliën. In deze categorie nam de export met meer dan 30% toe naar 313 miljoen euro. Ook in biologische fruitproducten hebben de handelsbedrijven een sterke import-export functie op de Europese markt. De omzet in deze categorie groeide met 1% naar 230 miljoen Euro. Van de producten die in Nederland geproduceerd worden, zijn de biologische kasgroenten de sterkste stijger met 15% van ruim 43 naar 50 miljoen euro. De export van in Nederland geproduceerde kruidenierswaren is met 3,7% gestegen van 64,6 naar ruim 67 miljoen euro. De export van de betrekkelijke kleine categorie biologisch vlees stijgt met 15% naar 20 miljoen euro.



Discount bio en volwaardige bio-bio
Opvallend is de toenemende vraag naar biologische producten met extra kwaliteitseisen, zoals Demeter producten, vooral in de vers categorieën. Deze vraag komt vooral uit de Duitse markt waar een tweedeling begint te ontstaan tussen 'goedkoop' discount bio en volwaardige bio-bio, ook wel aangeduid als 'Verbandswaren' (producten van boerencoöperaties zoals Bioland, Naturland en Demeter).

Belangrijkste landen
Belangrijkste exportlanden Voor de Nederlandse export in biologische producten vormt Duitsland de belangrijkste afzetmarkt met een omzetaandeel van 41%, ofwel bijna 380 miljoen Euro. Verder zijn België, Frankrijk, Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk belangrijke exportlanden. Buiten de EU zijn de belangrijkste afnemende landen de Verenigde Staten en de Aziatische landen Zuid-Korea, Japan, Taiwan en China. Vooral de Verenigde Staten en China stijgen stevig en bieden goede exportkansen.

Kansen
Uit de positieve groeiverwachtingen van het exporterende biologische bedrijfsleven voor 2014 (plus 10% groei), kan worden afgeleid dat vooral kansen gezien worden. Veel genoemd worden kansen in opkomende landen, met name Oost-Europa en China, maar het belangrijkste blijft Duitsland, dat de meeste bio producten uit Nederland afneemt. De bedrijven stellen zich in op langdurige groei, omdat biologisch en duurzaamheid zich in de blijvende belangstelling van burger en maatschappij mogen verheugen. In de Verenigde Staten en de Europese Unie wordt tot 2018 een jaarlijkse groei van plus 10% verwacht.

Bedreigingen
Bedreigingen zijn er ook volgens de biologische ondernemers. Zeer belangrijke belemmering is de local for local trend in heel Europa, waar exportland Nederland last van heeft. Een andere belemmering die veel wordt genoemd is een tekort aan biologische producten. Het komt meer dan eens voor dat de vraag naar een biologisch product van een grotere retailer niet ingevuld kan worden, omdat er te weinig bioproduct beschikbaar is. Hierdoor gaan veel kansen verloren. Een stimulans van de productie in Nederland kan daarbij uitkomst bieden.

Zie voor meer informatie het rapport Bionext Exporttrend Biologisch 2014.
Publicatiedatum: