Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fruitvliegjes kunnen indirect antioxidanten ruiken

Antioxidanten zijn natuurlijke voedingsinhoudsstoffen, die lichaamscellen beschermen tegen gevaarlijke invloeden. Hun opgave is in het bijzonder om zogenaamde vrije radicalen te neutraliseren, die meestal door oxidatie ontstaan en voor de degeneratie van cellen verantwoordelijk gehouden worden. Wetenschappers van het Max-Planck-instituut voor chemische ecologie in het Duitse Jena en de universiteit Lund in Zweden konden onlangs aantonen dat fruitvliegjes de aanwezigheid van deze beschermende stoffen kunnen ruiken en opsporen, meldt de Duitse website Gabot.de. Geuren die door de microbiële afbraak van deze voedingsinhoudsstoffen ontstaan, trekken de vliegen aan, vergroten hun eetlust en stimuleren de vrouwtjes om hun eitjes af te zetten.

Hydroxyzuren zijn secundaire plantenstoffen en behoren tot de belangrijkste natuurlijke antioxidanten in voeding. Ze zijn vooral in vruchten te vinden. Fruitvliegjes kunnen hydroxyzuren niet direct ruiken. Door de activiteit van gist worden de antioxidanten echter onderdeel van de stofwisseling en ontstaan er ethylfenolen. Deze substanties activeren doelgericht geurneuronen, die zich op het mondgereedschap, de zogenaamde maxille, van de fruitvliegjes bevinden en produceren de geurreceptor Or71a.


Publicatiedatum: