Stroom uit ananasafval

Een nieuw project in Costa Rica gaat elektriciteit opwekken uit compost van ananas. Zo'n 1.200 kleine binnenlandse producenten zouden hiervan kunnen profiteren.

De School of Agriculture of the Humid Tropical Region (EARTH), de Ad Astra Rocket Company, en de Central Cellulose Pulps Company werken aan een pilot. Het idee is om met de compost van ananas methaangas te produceren, die vervolgens wordt omgezet in elektrische energie. Het doel is om de productiekosten te verlagen en een milieuvoordeel voor ananasproducenten te genereren.

Ananasproducenten zijn grootverbruikers van elektriciteit omdat de productie geavanceerder is dan die van andere gewassen. Het vereist machines om water te koelen, dan wordt het fruit verpakt en vervolgens naar koelcellen gestuurd. De investering voor het verwerken en het koelen van de ananas wordt geschat op $ 70 per vat, zegt Christian Herrera, voorzitter van de Nationale Vereniging van Pineapple Producenten en exporteurs. "Met dit nieuwe plan zouden we onkosten besparen en ook werken aan de verduurzaming van onze sector," stelt hij.

Elke geoogste hectare ananas genereert zo'n 360 ton aan compost. Momenteel wordt het toegevoegd aan de bodem voor de nieuwe teelt.
Bron: La Republica

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven