Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
fotoreportage Aardbeiendag

Aardbeien: tekort in lente, overschot in najaar

Tholen - De Nederlandse productie van kasaardbeien groeit al jaren. In het voorjaar neemt de markt de productie nog op, maar in het najaar ontstaan er knelpunten. Het is een van de onderwerpen, die deze week besproken werden op de Aardbeiendag en de Soft Fruit Conference in Den Bosch. De evenementen trokken beide meer dan 500 bezoekers.

Bekijk de fotoreportage hier.


Filip van Buynder en Leon Daniels van BVB Substrates

Terwijl het totale areaal aardbeienteelt in Nederland krimpt, groeit het glasareaal de afgelopen jaren behoorlijk. Vorig jaar kwam er 8% bij en berekende het CBS dat er 320 hectare aardbei onder glas staat. Vruchtgroententelers stappen over op aardbeien en kassen die te koop staan, komen in handen van aardbeientelers. Het is een van de weinige teelten, waarin de afgelopen jaren mooie cijfers geschreven werden. "De financiële ruimte om uit te breiden, is er nog", vertelt Eric Boot van BVB Substrates. Met de groei van het areaal glas, groeit ook de productie per m2 en de kwaliteit. "En het seizoen wordt langer", verduidelijkt Boot. "Er zijn steeds meer mogelijkheden om buiten het normale seizoen te telen." Maar is er in de markt nog ruimte voor uitbreiding? "In het voorjaar zeker. In april en in mei is de markt voldoende groot om extra vruchten op te nemen. Maar in de herfst ontstaat een knelpunt. De planten die traditioneel in augustus opgeplant worden, zijn dan vol in productie. In oktober is een productiepiek omdat er te veel concurrerende vruchten op de markt zijn."



Het team van beursorganisator DLV Plant

Oplossingen voor de productiepiek in het najaar zoekt Boot in het planten van doordragers, nieuwe rassen, het veranderen van de afzet en spreiding van het aanbod. Maar daar denkt hij niet alleen over. Het was een van de onderwerpen, die deze week besproken werd op de Aardbeiendag. Sinds 2004 organiseren DLV Plant, BVB Substrates en de ZLTO het evenement. Eergisteren kwamen ruim 520 mensen bij elkaar om te discussiëren en de bijbehorende beurs te bezoeken. De dag verenigt 80% van de Nederlandse aardbeiensector. Zowel de teelt als de handel kwam aan bod – de dag is bedoeld om iedereen bij elkaar te brengen. "De nadruk ligt nu op de productiekant, maar als het gaat om een rendabele teelt, is de afzet ook belangrijk."

Volgend op de Aardbeiendag werd donderdag de International Soft Fruit Conference gehouden. Boot organiseerde dit voor het vijfde jaar met Willem van Eldik van DLV Plant. Ook op de International Soft Fruit Conference kwamen meer dan 500 bezoekers af. "Inclusief lezingslevers zaten we rond de 550 a 560", vertelt Boot. "Met meer dan 26 verschillende nationaliteiten." Naast Nederlanders wisten ook Scandinaviërs, Engelsen, Duitsers, Italianen, Fransen, Chinezen, Koreanen een Oost-Europeanen het congres te vinden.


Ontwikkeling van het areaal aardbeien in Nederland, CBS

In de diverse landen spelen uiteraard andere onderwerpen, maar op beide dagen stond biologische gewasbescherming hoog op de agenda. "We moeten de stap maken. Er wordt niet alleen steeds meer over bekend, er is ook steeds meer mogelijk in de biologische bescherming." Het mooiste zou zijn als de markt zou zien wat er gebeurt in de biologische bescherming en hoe veilig de producten zijn, vindt Boot. Dat is echter meestal nog niet het geval. "Maar zowel in bedekte- als in buitenteelt zijn steeds minder middelen beschikbaar. En als er één middel niet meer mag, kun je andere middelen vaak ook niet meer gebruiken. Als je met chemie je nuttige insecten om zeep helpt, trekt het door je hele gewasbeschermingsplan. Daar moet je mee omgaan."

Gisteravond hebben de bezoekers van de conferentie gezamenlijk gedineerd. Vandaag wordt de aardbeienweek afgesloten met een tour langs de Nederlandse aardbeiensector: glastuinbouwbedrijf Genson in Someren, waar gewerkt wordt met klimaatcontrole en LED-belichting, de plantenkwekerij van Twan van Gennip in Someren waar bewaring van planten centraal staat en plantenkwekerij Het Broek Softfruitplants in Mariaheiden, waar de opkweek behandeld wordt.

Bekijk de fotoreportage hier.



Voor meer informatie:
http://www.zlto-events.nl/aardbeiendag