Columbiaanse avocado booming

De teelt van avocado is de laatste jaren enorm gegroeid in Colombia. De uitstekende klimaat- en bodemomstandigheden, de relatief lage productiekosten en diens gunstige geografische ligging worden voor deze groei verantwoordelijk gehouden.

"Dit jaar hebben we een ongekende groei in de productie doorgemaakt, omdat in bepaalde gebieden de omstandigheden daarvoor ideaal zijn en er verschillende ondernemers zijn bijgekomen. Dit heeft ook te maken met het feit dat de grond goedkoop is, er weinig stedelijke bebouwing is en de lonen laag zijn," aldus Andrés Mejía, directeur van CORPOHASS.

Het afgelopen jaar zijn er meer dan 1.000 ha bijgekomen. Daarmee komt het areaal op een totaal van 10.000 ha, waarvan 60% daadwerkelijk produceert. Na planting duurt het drie jaar voordat er daadwerkelijk geproduceerd kan worden. Een plant levert de meeste vruchten na zeven jaar.

"Slecht een klein gedeelte van alle hectare waarop nu geteeld wordt, zit op die piek. Dus hebben we rede aan te nemen dat de productie over de komende jaren nog verder zal groeien," vertelt Andrés. "Dit jaar werden er in totaal 70 containers geëxporteerd. Volgend jaar hopen we dat dat er wel 160 zullen zijn."

Eerder dit seizoen, in oktober en november, profiteerde de Columbiaanse afzet al van een tegenvallende fruitproductie in Chili. In december vielen de prijzen weer wel wat tegen omdat er grote volumes uit Spanje en Israël loskwamen, maar volgens Andrés zijn de prijzen nog altijd uitstekend.

"Ook verwachten we goede prijzen in februari en maart, omdat we dan veel zullen verschepen op het moment dat de toestroom uit Spanje en Israël langzaam zal opdrogen en omdat Peru dan eigenlijk net begint met leveren. In het verleden was deze periode van vijf, zes weken altijd prijs en naar verwachting zal dat het komend jaar niet anders zijn. Er is op dat moment simpelweg (nog) geen alternatief voor onze avocado's," concludeert Andrés.

Voor meer informatie:
Andrés Eduardo Mejía Hernández
CORPOHASS
corpohass@gmail.com
www.corpohass.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.