Jaaroverzicht december

Grote verliezen door brand in Polen en staking in België

De plantages van Univeg worden afgesplitst door Hein Deprez. De productielocaties in Zuid-Afrika, Brazilië, Uruguay, Costa Rica, Suriname en Turkije, worden ondergebracht in een nieuw bedrijf, The Fruit Farm Group. Dit gaat zo'n 100 miljoen euro kosten.

Russisch nieuws
Rusland zet vraagtekens bij de exportcijfers van Zwitserland. Het Alpenland exporteerde fors meer naar Rusland sinds de boycot, waardoor Rusland vermoedt dat er ook geboycotte producten geëxporteerd worden. Hoewel de Russische economie onderuit gaat en de roebel in een vrije val belandde, is president Poetin in zijn land verkozen tot 'man van het jaar'. Uit de peiling bleek dat 68% van de Russen hun president deze titel gunde. In december werd ook bekend dat staatssecretaris Dijksma een garantiefonds van 100 miljoen euro beschikbaar stelt.

Na de Russische importban gingen veel bedrijven op zoek naar nieuwe markten om hun producten af te zetten. Veiling Hoogstraten was hier al langer mee bezig. Zij bezoeken jaarlijks beurzen in en buiten Europa om nieuwe contacten te leggen. Begin december werd bekend dat Veiling Hoogstraten de 30 miljoenste kilo aardbeien veilde. Op maandag 8 december start de belichte teelt tomaat bij Veiling Hoogstraten. Ze hebben ongeveer 15 hectare specialties onder belichting. Opvallend nieuws aan het einde van het jaar is dat een tomatenteler de veiling gaat verlaten.
Stoffels Tomaten zet 2015 in met een grote verandering. Per 1 januari gaan Stoffels en Veiling Hoogstraten namelijk in goede verstandhouding uit elkaar. "Onze producten kunnen vanaf dan rechtstreeks bij ons besteld worden", aldus Paul Stoffels.Cees van Vugt en Jeffrey Moret zijn gestart bij het nieuw opgerichte Marni Organics. Het bedrijf is een biologische tak van Marni Fruit in Barendrecht en functioneert geheel zelfstandig.De regen in Chili van enkele dagen heeft in de gebieden, waarin veel kersen voor de export geteeld worden, flinke schade aangericht. De komende dagen zal een betere inschatting van de opgelopen schade gemaakt kunnen worden.Op 3 december om 2:00 uur 's nachts is er brand uitgebroken in hal OW 2 op de Poolse groothandelsmarkt Bronisze. Volgens René Noordam, van het bedrijf Ramawa in Polen, is het nog niet duidelijk hoe de brand is ontstaan. Er is nog geen officiële verklaring gedaan.

Van huis uit is de Farm Trans Group een aardappelvervoerder en nog altijd vormt het losgestort vervoer van Farm Trans OG een sterke poot van het bedrijf. De activiteiten zijn de laatste jaren echter fors uitgebreid met de fresh&frozen-divisie, de Poolse dochteronderneming Farm Trans Polska, de op het Verenigd Koninkrijk gespecialiseerde divisie FTT Holland en de reeferdivisie 2B Shipping.Calsa zoekt door het embargo in Rusland naar alternatieve markten. "We zijn hier altijd al mee bezig geweest, maar nu zijn we uiteraard verplicht om nog meer ons best te doen: nood breekt wet. In het kader daarvan, hebben we gisteren voor de eerste keer Belgische peren van het ras Conference opgestuurd per reefercontainer naar een klant in Canada.

Eind september kwam het bericht naar buiten dat er een voorstel ligt tot sluiting van Bos Brothers Fruit & Vegetables uit Hoek van Holland, onderdeel van de Britse retailer Morrisons. Sinds die tijd is er volgens Derk van Duijvenboode in die situatie niet veel veranderd. Het bedrijf draait tot op heden nog gewoon.

Chiquita
Het Braziliaanseconsortium Cutrale-Safra heeft de deadline voor het bod van 14,50 dollar per aandeel verlengd. De oorspronkelijke deadline verliep 3 december. De nieuwe deadline waarop het bod verloopt, staat op 23 december. Chiquita heeft een rechtszaak over claims rond milieuvriendelijke productie geschikt. De zaak was aangespannen door een ngo uit Seattle, die Chiquita misleidende reclame verweet. De Ngo WASH (Water and Sanitation Health) daagt nu de Rainforest Alliance voor de rechter.

Begin december is de New York Produce Show gehouden. Er waren 5000 deelnemers en meer dan 400 exposanten op de beurs en de show wordt nog groter. De exposanten waren erg blij met het aantal bezoekers, niet alleen vanwege de grote hoeveelheid, maar ook omdat ze lang op de beurs bleven.

Rotom NV is een Belgische teler, verpakker en handelaar en staat onder leiding van Luc Claus. Het bedrijf is sinds 2013 ook actief op Europese exportmarkten en startte in augustus 2014 een verkoopkantoor in de VS.Sinds juli dit jaar bestaat het Belgische bedrijf BioVibe, een groothandelaar in biologische groenten en fruit. BioVibe is opgestart door André Vanhaeren. Er zijn al bijna 40 telers aangesloten bij het bedrijf die de afzet voor zichzelf is gestart.

Per 1 januari 2015 sluiten de telers van SweetPoint zich aan bij Coöperatie DOOR. Zowel DOOR als SweetPoint zijn verheugd over deze ontwikkeling. "De Ramiro puntpaprika's zijn een mooie aanvulling op het bestaande assortiment."

Belgische staking

De Belgen hielden de afgelopen jaren diverse stakingen. Op 15 december vond de nationale staking plaats en lag alles stil. Maar die vakbondsactie heeft een prijs: uit berekeningen van de ondernemersorganisatie Unizo blijkt dat een stakingsdag het land tot 878 miljoen euro kan kosten. De AGF-sector heeft de nationale Belgische staking van gisteren zeker gevoeld. Het was extreem rustig in het importcentrum te Brussel (ECFG), maar vandaag is de handel weer volledig hervat. Volgens Peter Maes van Zeghers was het bijna een vakantiedag te noemen, maar niet op een positieve manier. Dienstverlener Adelantex uit Brussel is gespecialiseerd in het vervoeren van verse producten per luchtvracht. Volgens Frank van Gelder van Adelantex hebben de stakingen een desastreuze impact op de luchtvracht. En dat midden in het topseizoen.Ruim 90% van uienhandelend Nederland was in het Van der Valk Hotel in Dordrecht bijeen voor de ledenvergadering van het comité Uienhandel van Frugi Venta.

Sinds deze maand is er een nieuwe speler in de tomatenhandel actief. Onder de naam The Tomato Company wordt de productie van teeltbedrijven Red Harvest en Jan van Marrewijk afgezet. Met het nieuwe verkoopkanaal willen de kwekerijen marktgerichter ondernemen.

2014 was een roerig jaar bij Veiling Haspengouw. Er is een nieuwe algemeen directeur, financieel directeur én een nieuwe sales directeur aangesteld. Daarnaast heeft de coöperatie enorm te kampen met de Rusland-boycot, aangezien Rusland een belangrijke afnemer was voor de veiling en haar telers. Met een gloednieuwe strategie gooit de coöperatie haar roer volledig om.

Terwijl het aantal kerstshows bij de Nederlandse AGF-groothandelaren flink is gereduceerd, hield Postuma opnieuw een Kerst Inspiratie-avond in navolging van het succes van de afgelopen jaren.Na enkele jaren in het buitenland en voor verschillende Nederlandse AGF-groothandelaren te hebben gewerkt, kroop bij Eric van Bergem het bloed waar het niet gaan kon en heeft hij EvB Handelsonderneming weer geactiveerd. "Die BV had ik nog uit het Hoefnagels-tijdperk uit de Spaanse Polder.

Bij Alva Verse Vruchten zijn de afgelopen jaren veel veranderingen geweest. Hans Desmet was diverse jaren directeur van het bedrijf. In 2013 werd hij vervangen door Philip Daenens. Hij zou een hele nieuwe richting met het bedrijf in gaan. Mogelijk wordt het bedrijf nu overgenomen door PrimaMundo. Dat bevestigen althans diverse bronnen uit de sector.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven