Israëlische paprikatelers onder druk door Russische crisis

De snelle devaluatie van de Russische munt heeft veel invloed op exporteurs en zorgt voor veel druk. Avi Kadan, van het Israëlische Adafresh, stelt dat "de grote vraag is wie het zal overleven en wie niet, afhankelijk van hoeveel de roebel zal dalen."

Deze situatie viel samen met wederom een slecht begin voor het Israëlische paprikaseizoen. "Het probleem is dat ik geen alternatieve gewassen zie in de Arava-vallei. Gelukkig is het slechts het begin van het seizoen. We hebben nog vier maanden te gaan. Als de paprikaprijzen nog steeds redelijk zijn met de nieuwe roebeltarieven, zullen we het redden," bevestigt Avi.

Het belangrijkste aspect waar rekening mee moet worden gehouden, is dat Rusland een zeer belangrijke markt is voor Israëlische paprikatelers. Avi laat weten dat er geld nodig is van de regering om de schulden te kunnen verzachten. "De situatie van exporteurs is afhankelijk van de grootte van de Russische markt voor hun verkoop. Degenen die handelen met supermarkten in Amerikaanse dollars bevinden zich in een goede positie. "
Voor Adafresh zal de impact van de Russische crisis niet zo groot zijn. Rusland is slechts goed voor 5% van de activiteiten van het bedrijf. "We hebben een sterke handelsband met de Verenigde Staten en we zijn Europa-georiënteerd. Andere bedrijven die het ontbreekt aan marketingkanalen zullen echter wel lijden."

Ondertussen is de situatie met Europa vergelijkbaar met vorig jaar of zelfs beter. Veel paprika's, die bestemd waren voor Rusland, zullen nu in Europa eindigen. Er is dus wel een risico dat de markt instort.

Adafresh is hierom gaan kijken naar nieuwe mogelijkheden op alternatieve markten, zoals in Amerika. "Vroeger waren we daar heel sterk, maar de verscheping via de lucht werd te duur. Met de huidige olieprijs is zeevracht ook een optie. De VS wordt steeds een betere optie voor november en december. Daarbij is het niet nodig om deze handelsband vanuit het niets te ontwikkelen," concludeert Avi Kadan.

Voor meer informatie:
Avi Kadan
Adafresh
Email: avi@adafresh.co.il
www.adafresh.co.il

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.