Fruitexporteur Kees Oskam:

"Nauwelijks prijsontwikkeling hardfruit"

Tholen - "De verkochte hardfruitvolumes blijven aardig op niveau, maar of het op termijn genoeg is, zal moeten blijken." Dat zegt fruitexporteur Kees Oskam van Handelsmaatschappij Jan Oskam uit Vleuten. "Het is en blijven lage prijzen en er zit geen ontwikkeling in de prijzen. Maar als we niet door blijven ruimen, lopen we het risico dat we straks wederom met een voorraad blijven zitten."


 
"De dalende euro geeft ons in bepaalde opzichten een voordeel en dat zou met name bij de export naar het Verenigd Koninkrijk en China van invloed kunnen zijn. Anderzijds gaat in Rusland de roebel nog veel harder naar beneden en daar komt links- of rechtsom toch ook de nodige handel terecht. Al met al zijn het factoren, die de handel bemoeilijken", vervolgt Kees. "Eind oktober leek er wat stemming in de markt te komen, maar daar werd door bepaalde organisaties ook misbruik van gemaakt om kunstmatig de prijs omhoog te krijgen. Uiteindelijk is dat voor de lange termijn geen haalbare kaart gebleken. De markt blijft de bepalende factor "
 
De vraag naar appelen voor de export is erg beperkt en deze markt wordt gedicteerd door Polen. In peren zijn Nederland en België leidend en die vraag is redelijk breed. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk nemen wat af, Oost-Europa blijft meedoen, net als de Baltische Staten en Scandinavië. Of het allemaal genoeg is, zullen we in het nieuwe jaar zien", zegt Kees. "Een voordeel is wel dat de kwaliteit van het hardfruit uitstekend is. De balans tussen prijs en kwaliteit is uitstekend en consumenten worden absoluut niet teleurgesteld."

Voor meer informatie:
Kees Oskam
Handelsmaatschappij Jan Oskam
Europaweg 2
3451 HG Vleuten
Tel: 030-2320420
kees@janoskam.nl
www.janoskam.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven