Special jaaroverzicht oktober

PMA, Fruit Attraction, AGF Detail en opening Markthal


Op 1 oktober opende Koningin Maxima de Markthal in Rotterdam: de eerste overdekte versmarkthal in Nederland. Het was een drukte van belang binnen en buiten het gebouw. Maxima werd bij binnenkomst welkom geheten door alle aanwezigen met het lied 'Dat kan alleen in Rotterdam'.


AGF Detail in Houten was begin oktober het toneel voor veel telers, detaillisten en groothandelaren. De stemming op de enige AGF-beurs, die Nederland nog heeft, werd over het algemeen als erg positief gezien. Publiekstrekkers waren als vanouds de Verkiezing tot Beste Groenteman en ook het nieuwe Bio-plein en het Telers' Trots Paviljoen kregen de nodige aanloop.

Nova Fruit van Jaap van Dijk sloot deze dagen haar deuren. "De omzetten en resultaten waren niet slecht, maar onvoldoende om de gesaneerde kostenstructuur te dekken. Mede door de hoge investeringen in de aanvang, het contract met ABN Amro CF en interne tegenvallers was het een te groot gevecht Nova Fruit gezond te houden.


Van 6 tot en met 9 oktober organiseerde groothandel Postuma uit Kampen een studiereis naar Italië voor klanten. Een kleine veertig deelnemers vertrokken maandagavond richting Verona. Centraal stonden de Marlene appelen uit Zuid-Tirol en de Zespri kiwi's uit Ferrara.


Zaterdag 11 oktober vierde Van Geest International haar 40 jarig bestaan. Dit Westlandse familiebedrijf in de AGF-export is opgericht door M.L.S (Rien) van Geest in 1974. Samen met zijn zonen Wim, Rene en Philip is VGI in die 40 jaar uitgegroeid tot een prachtig bedrijf, waar service en betrouwbaarheid, samen met de klant, voorop staan.


Citrusimporteur Dick Aaldijk vierde 15 oktober twee mijlpalen: zijn 75e verjaardag en daarnaast is hij dit jaar 50 jaar in het vak. Hoewel Dick langzaam aan het afbouwen is, kun je hem nog altijd enkele dagen per week bij Origin Fruit Direct aan het werk zien. De dagelijkse handel laat hij aan anderen over, maar nog altijd heeft hij contacten met leveranciers en klanten.


Onze collega's van FreshPlaza bezochten de Londense New Covent Garden Wholesale market. Het was rustig op de markt en veel seizoenen zitten middenin de overschakeling. Wel was het algehele beeld dat steeds meer klanten rechtstreeks hun inkopen gaan doen bij de importeurs en dat de schakel van groothandel wordt overgeslagen.


Fruit Attraction 2014 vond plaats van 15 t/m 17 oktober. Met 800 standhouders was de beurs flink gegroeid in vergelijking met vorig jaar. Ook de expositieruimte was een kwart groter. We hebben weer veel mensen gesproken en op de foto gezet. Over het algemeen was men te spreken over de sfeer, de locatie en de organisatie. Sommigen klaagden dat er dit keer meer bezoekers rondliepen die geen interesse hadden in producten, maar zelf juist producten of diensten aanboden. Het was de zesde maal dat Fruit Attraction georganiseerd werd door IFEMA en FEPEX.


De PMA Fresh Summit vond datzelfde weekend plaats in Anaheim. Het was een recordeditie met meer dan 22.000 bezoekers. Naast de vele aanwezigen waren er ook diverse nieuwe producten, verpakkingen en andere noviteiten te bewonderen. Er was een Holland Paviljoen met tien standhouders en ook België was vertegenwoordigd, waaronder VLAM en enkele exporteurs.

Beursorganisator International Company Exhibition Management (ICEM) is op 24 oktober failliet verklaard. ICEM organiseerde de laatste jaren de Biovak in januari in de IJsselhallen van Zwolle. Dit jaar organiseert de biologische ketenorganisatie Bionext een biologische beurs in dezelfde IJsselhallen op 21 en 22 januari en had ICEM plannen om op dezelfde dagen een beurs te houden in de Jaarbeurs van Utrecht. Deze laatste beurs gaat dus niet door. Directeur Mike de Looze geeft aan te proberen om zijn standhouders die geboekt hadden bij de Bio-beurs van Bionext onder te brengen.


Op 23 oktober 2014 om 10 uur vond de officiële introductie van het nieuwe veilsysteem in de groothandelsmarkt van Shanghai plaats, het Shanghai Xijaio International Central. Dit is het begin van een verschuiving in het traditionele verhandelen van groenten en fruit en andere agro-producten in China. Het gebruik van de elektronische veilingklok zal een enorme impact hebben op de manier waarop Chinese groenten en fruit zullen worden vermarkt.

Logistiek dienstverlener AB Texel maakte bekend voornemens te zijn om Butter Group over te nemen. Beide bedrijven hebben deze intentie vastgelegd in een voorlopig besluit. AB Texel en Butter Group gebruiken de komende maanden om zorgvuldig de haalbaarheid van de overname nader te onderzoeken. De verwachting is dat de resultaten hiervan begin 2015 bekend zijn.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.