Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Russen slaan aan het hamsteren

Moldavische appelen voor EU

Het Europees Parlement stemt in met een voorstel om de grenzen te openen voor kleine volumes Moldavische appelen, druiven en pruimen. Het fruit zal waarschijnlijk vooral in Roemenië op de markt komen. Daarnaast stemde het Parlement ook in met een associatieverdrag met Georgië, waardoor de politieke en economische banden met dit land worden aangehaald. In een speech gaf Poetin het Westen de schuld van de huidige economische situatie in Rusland. De Russische consument begint ondertussen te hamsteren. De prijzen in de supermarkten stijgen snel, zeker voor importproducten. En Turkse handelaren balanceren op de rand van een faillissement door de in waarde gedaalde roebel.

In een drie uur durende persconferentie wees Poetin het Westen aan als schuldige van de huidige economische situatie in Rusland. In dat opzicht vertelde Poetin niets nieuws. Hij verdedigde zijn beleid en dat van de banken. Daarbij gebruikte hij de metafoor dat het Westen de beer (Rusland) wil ketenen, de klauwen wegnemen en de tanden afzagen, tenzij de beer stilletjes in het bos bessen gaat eten.

Olie op het vuur?
Dat Rusland het niet leuk vindt als Europa toenadering zoekt tot de landen in de achtertuin van Rusland, is een understatement. De afgelopen jaren bewijzen dat Rusland in zulke situaties altijd reageert. Georgië en Oekraïne zijn slechts twee voorbeelden. Het is deze Europese expansiedrift die deels aan de basis ligt van het huidige conflict. Gister ratificeerde het Europees Parlement een associatieverdrag tussen de EU en Georgië. Georgië is het derde land dat de afgelopen maanden zo'n verdrag ondertekende. Moldavië en Oekraïne gingen het land voor.

Een associatieverdrag regelt politieke samenwerking en verre gaande economische integratie tussen de Unie en Georgië. Het verdrag geldt voor heel Georgië, ook voor de door Rusland bezette delen Abchazië en Zuid-Ossetië. Het Europees Parlement riep ook Rusland op om het 'strategisch partnerschap' dat het land sloot met Abchazië terug te trekken.

De separatisten in Zuid-Ossetië reageerden op de ondertekening door een eigen voorstel te publiceren waarin de Georgische regio zich aansluit bij Rusland. Het opgestelde verdrag draagt belangrijke onderdelen, als politie, leger en grenspatrouilles, over aan Rusland. Daarnaast moet de grens tussen Zuid-Ossetië en Rusland opgeheven worden; vrije doorgang van personen en geen controles. De separatistische gevoelens in Zuid-Ossetië laaiden op nadat de Krim en het oosten van Oekraïne ook inzetten op aansluiting bij Rusland.

Moldavische appelen voor EU
De leden van het Europees Parlement steunden ook een voorstel dat de import van Moldavische appelen, druiven en pruimen regelt. Moldavië kreeg toestemming om zonder importheffingen 40.000 ton appelen, 10.000 ton druiven en 10.000 ton pruimen te exporteren naar Europa. Deze aantallen komen overeen met respectievelijk 0,4%, 0,6% en 0,7% van de Europese productievolumes. Volgens de verwachtingen zal het grootste deel van deze export in Roemenië op de markt komen. Het grootste deel van de Moldavische export, 90%, mocht al vrij op de Europese markt gebracht worden. AGF valt onder de 10% waar wel restricties voor gelden.

Overigens bezocht een delegatie van het Moldavische Ministerie van Landbouw Rusland om te onderhandelen opheffing van de sancties. Moldavië valt ook onder de boycot. Het land probeert door deze onderhandelingen de Russische grenzen te openen.

Gevolgen boycot voor prijzen onderzocht
Het LEI onderzocht de gevolgen van de boycot voor drie belangrijke exportproducten: tomaten, appelen en peren. Het onderzoek vergelijkt de prijsontwikkelingen na de boycot met vergelijkbare periodes voor de gesloten grenzen. Voor de tomatenexport luidt de conclusie dat die nauwelijks veranderingen laat zien. De boycot begon op het moment dat de piek in de export al geweest was en ook in de maanden die volgden was het exportvolume vrijwel gelijk aan eerdere jaren. Voor appelen en peren is de conclusie dat de prijsontwikkeling minder goed geweest in de afgelopen jaren. Een goede oogst is de belangrijkste oorzaak hiervan. De totale export van appelen valt lager uit door het grote aanbod op de Europese markt. Dit grote aanbod wordt mede veroorzaakt door de boycot. Het exportvolume peren is wel op peil gebleven. Daardoor zijn de gevolgen van de boycot niet terug te zien in deze cijfers. Klik hier om het volledige onderzoek te lezen.

Turken op rand faillissement
De agrarische sector in Turkije hoopte te kunnen profiteren van de boycot en het marktaandeel in Rusland te kunnen vergroten, maar nu de roebel onderuit gegaan is, hangt de bedrijven een faillissement boven het hoofd. Exporteurs die verkochten op krediet in roebels balanceren op de rand van de afgrond. De Russische munt verloor tientallen procenten aan waarde, wat negatief uitpakt voor de Turkse exporteurs die leverden met een betalingstermijn van drie maanden. De exporteurs stelden een verklaring op met de noodkreet dat ingrijpen nodig is om faillissementen te voorkomen.

Russen beginnen te hamsteren
Met de vrije val van de roebel eerder deze week en de slechte vooruitzichten, slaan de Russen aan het hamsteren. De waarde van het geld op spaarrekeningen is niet zeker, terwijl de prijzen in de supermarkt stijgen. Vooral importproducten worden snel duurder. Volgens lokale media in Moskou slaan de Moskovieten massaal producten als thee en koffie in. De directeur van Auchan Rusland zegt met de leveranciers te onderhandelen over elke prijsverhoging, daarvoor hanteert het bedrijf geen algemeen geldende regel.

Dubbel probleem voor Israël?
Exporteurs en ondernemers uit Israël met banden naar Rusland houden hun hart vast. De neerwaartse spiraal waarin de Russische economie lijkt te zijn belandt, kan ook negatieve gevolgen hebben voor Israël. Van de bewerkte voedselexport, met een waarde van 950 miljoen dollar, gaat 6% naar Rusland. Een exporteur van landbouwproducten geeft aan dat 20% van zijn omzet van 89-115 miljoen dollar voor rekening van Rusland komt. Ook voor andere sectoren is Rusland een belangrijke markt. Handel met Europa ligt steeds gevoeliger nu het sentiment in Europa ten opzichte van het Israëlisch-Palestijns conflict lijkt te veranderen. De Russische markt leek een goed alternatief.


Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.