Jaaroverzicht september

Rusland, Chiquita en overnames in Belgische aardappelwereld

Tholen - In september liep de media over van verhalen over de Russische boycot. Het was bijna alles Rusland wat de klok sloeg. Ook op AGF.nl publiceerden we er veel over. Alle artikelen over de Russische boycot kun je vinden via deze link. De belangrijkste 'Rusland-verhalen' en de ontwikkelingen rondom de importstop van september zetten we hieronder op een rijtje:Rusland blijf inzetten op eigen teelt

Boycot kost EU 5 miljard per jaar

Polen, Spanje en Nederland grootste exporteurs Rusland

Vietnam en Rusland sluiten handelsovereenkomst

Rusland komende jaren nog niet zelfvoorzienend

Toch nog veel Europese AGF'ers op Worldfood Moscow

Omgekat product op Russische markt

Russische retail gaat zelf telen

Nieuwe compensatie EU: 165 miljoen extra

Er was ook nog veel Chiquita-nieuws:
De Cutrale Group en Safra Group waarvan enkele weken geleden het bod op Chiquita werd afgewezen, probeert nu via de aandeelhouders weer in aanmerking te komen voor een overname. De Braziliaanse bedrijven willen zoveel aandeelhouders voor zich winnen, dat het bod weer in overweging genomen wordt. Een nieuwe tegenvaller voor de fusieplannen van Chiquita en Fyffes. Het invloedrijke adviesorgaan voor beleggers, Institutional Shareholder Services, gaf een negatief advies af. Volgens het bureau is het bod van de Braziliaanse Cutrale Group en Safra Group beter. Dus ging Chiquita weer in gesprek met Cutrale en Safra. De Braziliaanse partijen zien zich niet gebonden door een periode, maar ze willen voortvarend te werk gaan.
Hoewel de fusie van Chiquita en Fyffes op losse schroeven staat, zetten de twee bedrijven de plannen door. Chiquita en Fyffes zijn in onderhandeling met de Europese Commissie over de voorgenomen fusie.

En ander nieuws:
Total Produce heeft een belang van 45% verworven in het Californische avocadobedrijf Eco Farms met opties om er in de toekomst een meerderheidsbelang van te maken.

John van Eeden Petersman is de man achter Koe & Zoo en zijn nieuwste bedrijf is Kaasdeco. Deze (internet)winkels verkopen decoratiespullen: grote kunststof appelen en peren, een levensgrote koe of een schattig schaapje om je eigen winkel of stand op te fleuren. Hij bedroog veel mensen en was daarom te zien in het TV-programma 'Opgelicht'.Telerscoöperatie Harvest House kiest er bewust voor om geen zaken te doen met de retail, met de eindklant. "Wat betreft marketing hebben we wel contact met de eindklant en gaan we ook samen om tafel. Maar in de prijsvorming kiezen we bewust voor een tweetrapsraket", vertelde Jelte van Kammen tijdens het Strandfeest van Harvest House, waar wij een reportage van maakten.

Na de edities in Frankrijk, België en Nederland keerde de Potato Europe dit jaar weer naar Duitsland terug. Woensdag en donderdag 3 en 4 september was Bockerode - in de buurt - van Hannover weer het middelpunt van de wereldwijde aardappelketen.Op 3 t/m 5 september heeft de Asia Fruit Logistica plaatsgevonden in Hongkong. Deze editie heeft volgens organisator Gerald Lamusse de verwachtingen overtroffen met een sterke groei in zowel exposanten als bezoekers. Standhouders waren positief over het aantal en de kwaliteit van de bezoekers. Op de eerste avond van de beurs vond de jaarlijkse receptie plaats op uitnodiging van Wilfred Mohr, Nederlandse Consul Generaal.

Op de Grossmarkt in Hannover staan zo'n 30 importeurs, groothandelaren en telers die bijna allemaal zijn gespecialiseerd in aardappelen, groenten en fruit. Hannover is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Nedersaksen. Redacteuren Gertrude Snoei en Izak Heijboer verkenden donderdagnacht 28 augustus deze markt.

Half september besliste de raad van bestuur van de groep Veiling Haspengouw met de algemeen directeur, Renaat Kuipers, om de samenwerking na 23 jaar te beëindigen.

De volledige inventaris van Terrapoint bv uit Breskens is gekocht door de familie Tanghe, bekend van RTL Patat uit Lauwe in België. Dit bedrijf in de aardappelmarkt slaat hiermee haar vleugels uit naar Nederland en zal spoedig onder de bekende naam Terrapoint bv de activiteiten voortzetten en uitbouwen.

Op het ABC Westland terrein in Poeldijk is aangevangen met de sloop van enkele bestaande hallen om plaats te maken voor de nieuwbouw van groothandelscentrum Food Center Westland fase 1. Indien het bouwschema volgens plan verloopt, zullen de eerste bedrijven zich in april 2015 in het nieuwe centrum gaan vestigen.

Op zaterdag 20 september is Theo van der Kaaij overleden. De oprichter van RedStar is 92 jaar geworden.

Het aardappelverbruik groeit niet meer en dat zet druk bij de aardappelverpakkers. Schaalvergroting en meerwaarde bieden zijn dan twee voor de hand liggende methoden om het marktaandeel te behouden of te vergroten. Daarom kozen Pomuni en Potato Masters voor een scenario van samenwerking en schaalvergroting. Beide bedrijven wilden proactief handelen binnen de huidige moeilijke markt-omstandigheden en verkozen een operationele optimalisering en concurrentieel voordeel voor hun retailklanten boven een concurrentiestrijd. Een overname leek voor de families Muyshondt en Deprez de meest aangewezen weg.Nieuwe afzetgebieden en nieuwe technologieën bieden kansen voor de steeds strenger wordende eisen op gebied van voedselzekerheid en voedselveiligheid. Dat bleek gisteren tijdens de bijeenkomst van de Agro Business Club Westland, waar verslogistiek centraal stond. "Treinverbinding Spanje-Nederland heeft veel potentieel", zei Jan Willem Peppink, Bakker Barendrecht bij Agro Business Club Westland.

Bos Brothers Fruits & Vegetables BV moet het bedrijf sluiten
. Daarmee komen 167 mensen op straat te staan. Dat melden Westlanders.nu / AD Westland. De activiteiten van Bos Brothers Fruit & Vegetables BV, bestaan uit de internationale handel in fruit, groenten, bloemen en planten. Het bedrijf werd opgericht in 1956 en maakt sinds 2001 onderdeel uit van WM Morrison Supermarkets, de vier na grootste supermarkt in de UK.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.