Marcel en Frank Valckenier:

"Kwaliteit Spaanse aardbeien verbetert jaarlijks"

Tholen - Vader Marcel en zoon Frank Valckenier zijn al jaren actief op de vroegmarkt in Brussel. Het assortiment bestaat grotendeels uit fruit, waaronder hardfruit en zachtfruit. "We volgen de Belgische seizoenen, maar zodra dat voorbij is of de producten worden te duur, stappen we over op andere origines", vertelt Marcel. "Momenteel bieden we sinds enkele weken weer Spaanse aardbeien."

Goede Spaanse aardbeien

Twintig jaar geleden verkocht Valckenier ook Franse aardbeien. "Er waren toen periodes met te weinig Belgische aardbeien, dus die verkochten we er ook tussendoor. Nu zie je eigenlijk geen Franse aardbeien meer hier op de markt. België loopt langer door en daarna stapt men over op Marokko of Spanje. Opvallend vindt hij dat de kwaliteit van Spaanse aardbeien elk jaar beter wordt. "Als je deze een aantal jaren geleden importeerde, moest je ze bijna op de dag zelf nog verkopen, zo snel gingen ze achteruit. Nu komen ze mooi aan en blijven ze een stuk langer houdbaar. In Spanje zijn ze veel bezig met nieuwe rassen en je merkt dat alles beter wordt. Ze moeten natuurlijk ook wel, de klant vraagt er om. De beste komen van Frutas Esther, die zien er prachtig uit en smaken ook lekker."


Marcel (links) en Frank bij de aardbeien van Frutas Esther

Prijzen
Frank geeft aan dat ze deze aardbeien nu sinds drie weken leveren. "Het seizoen begon wat eerder dan andere jaren, maar de volumes zijn nog klein. Je moet echt zorgen dat je deze op voorhand reserveert, anders heb je niets." Het zijn met name bakkers en restaurants die momenteel aardbeien kopen. De prijs van deze aardbeien ligt momenteel op 3,90 per halve kilo", vervolgt hij. "Enkele weken geleden was dat nog een euro minder. Mogelijk zal dit nog verder stijgen naar kerst toe. Ter vergelijking: de Belgische liggen nu op 5,75."

Vroeger en nu
Marcel en Frank verwachten dat de markthandel zeker zal blijven bestaan. "Al wordt het anders dan vroeger. Toen kwamen de mensen nog echt naar de markt, je kon over de hoofden lopen. Er werd toentertijd ook veel meer handel gedreven en je moest je echt bewijzen tegenover de concurrent door klanten een scherpe prijs te geven. Ze vroegen dan de prijs bij meerdere handelaren en als je geluk had kwamen ze bij je terug. Nu zie je veel klanten niet meer of even. Ze bellen, faxen of mailen hun bestelling en komen niet meer kijken. Nu is er misschien ook meer vertrouwen in de producten. We doen ons werk nog met plezier, maar het is jammer dat steeds meer mensen niet weten wat we nu precies doen hier op de markt en wat de AGF-handel precies inhoudt. De kennis is weg. Daarom komen bedrijven moeilijker aan personeel."

Voor meer informatie:
Valckenier BVBA
Frank Valckenier
Kerkhofstraat 10
1760. Roosdaal-Pamel
Tel: +475-682125

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven