Special Fruit ontvangt Lean and Green award

Provinciegouverneur Cathy Berx reikte dinsdagmiddag in Laakdal de Lean and Green award uit aan Special Fruit. Het bedrijf startte in mei dit jaar – begeleid door het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) – met het opstellen van een plan van aanpak om de CO2-uitstoot in hun transport- en logistieke activiteiten met minstens 20% te reduceren binnen een periode van vijf jaar.Best of Lean and Green
De uitreiking vond plaats tijdens een 'Best of' van het programma waar het VIL eind 2012 mee van start ging. "Wat opvalt na twee jaar is dat bedrijven het vaak niet ver moeten zoeken om toch mooie besparingen te bereiken. De meest voorkomende maatregel is bijvoorbeeld het voorzien van opleidingen eco-driving voor chauffeurs", aldus Steve Sel van het VIL. Op de tweede plaats staat alles wat met planning te maken heeft. "Denk aan het zoeken naar betere rittencombinaties, terugvrachten, hergebruik van containers of het vermijden van files", verduidelijkt Sel. Het vernieuwen van de vloot door overschakeling op Euro 5 en 6 en enkele transportbedrijven op LNG trucks, sluit de top 3 af.

Inzetten op zeevracht
Special Fruit nam reeds ingrijpende maatregelen. Aangezien de logistieke component een belangrijk onderdeel is in het gehele proces van de internationale handel, wil Special Fruit deze logistieke component ook zo duurzaam mogelijk laten verlopen. Het bedrijf maakte de overgang van luchtvracht naar zeevracht voor mango's en avocado's. Zij installeerden rijpingskamers waardoor de vruchten in Zuid-Amerika vroeger kunnen worden geplukt, ze minder tijdkritisch zijn en dus niet meer per luchtvracht hoeven vervoerd te worden. Daarnaast heeft het bedrijf in juni 2012 het convenant IDH (initiatief duurzame handel) ondertekend en engageert het zich op die manier om tegen 2020 alle import van groenten en fruit vanuit Afrika, Zuid Amerika en Azië voor 100% duurzaam te maken.

Vijfde groep winnaars
Dit is ondertussen de vijfde award uitreiking in Vlaanderen. Reeds 61 Vlaamse bedrijven mogen zich Lean and Green noemen. Sinds dinsdag zijn er negen nieuwe Lean and Green koplopers : bpost, Distrilog Group, Eurobrokers, Internationaal Transport Gilbert De Clercq, Magellan Logistics, P.Vereecke & Zonen, RSC Trans, Special Fruit en Transport Van Loon.

www.specialfruit.be

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven