Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Microgolftechnologie beschermt tegen rotten van steenfruit

Een Spaans onderzoek, onder leiding van het Centrum voor Onderzoek en Technologie (IRTA) in Catalonië, toont aan dat fruit dat besmet is met de schimmel Monilinia (vooral perziken) niet rotten als ze in de magnetron worden gedaan. Na drie jaar testen zijn de onderzoekers erin geslaagd om deze schimmel te bestrijden zonder dat de kwaliteit van het fruit achteruitgaat. 

De Monilinia-schimmel is de belangrijkste oorzaak van rottend steenfruit. De Europese Unie verbiedt echter het gebruik van chemische fungiciden nadat het fruit geoogst is. Een team van het IRTA-Fruit Centrum heeft in samenwerking met de Universiteit van Lleida een serie experimenten uitgevoerd, waarbij het fruit zijn versheid niet verliest na de oogst.
Het onderzoek duurde meer dan drie jaar. Er is een microgolftechnologie gebruikt waarbij perziken werden ondergedompeld in water van 40 ° C gedurende 50 seconden. De schimmels verdwijnen zonder dat het fruit beschadigt.

De onderzoekers voerden experimenten in het centrum van IRTA Monells in Girona, waar zich een industriële magnetron bevindt. Het fruit is gevoelig voor temperatuur, maar volgens de onderzoekers is deze warmtebehandeling niet agressief.

De onderzoeksgroep testte de effectiviteit van de behandeling van fruit met verschillende groottes en gewichten. Daarbij was het fruit op verschillende momenten geïnfecteerd door de schimmel. Volgens Usall, één van de onderzoekers, versnelt de techniek het effect en wordt mogelijke beschadiging van het fruit door de schimmel voorkomen. 

Bij het verwarmen van klein fruit voor 50 seconden hadden de onderzoekers meer controle over het rotproces. De effectiviteit verminderde wanneer de tijd tussen de inoculatie en de behandeling werd verhoogd. Wanneer de behandeling echter 60 seconden bedroeg, was de controle hoger en "veranderde dit niet de effectiviteit van de behandeling".

Met steun van het ministerie van Landbouw van Catalonië kunnen de wetenschappers een prototype magnetron maken voor dit type van behandeling. Tot nu toe bestaat dit prototype enkel nog virtueel. De volgende fase van het project is om een prototype op de markt te brengen. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.