Actuele situatie tuinbouwsector Oekraïne

Buitenlandse bedrijven vragen zich vaak af hoe de huidige situatie van hun klanten in de tuinbouwsector in Oekraïne is. Volgens telers in Oekraïne is die zo slecht niet. Zij hebben motieven om dat te beweren, zoals het niet afschrikken van buitenlandse bedrijven en angst voor de belastinginspecteur. Om te weten wat er echt aan de hand is zal een antwoord dus niet bij de telers gezocht moeten worden. Volgens The Organizing Committee of Greenhouse Industry Fair is een objectieve indicator te vinden in prijzen en volumes.


Prijzen bij supermarkt Novus

Deze week heeft de organisatie onderzoek gedaan naar de leveringen aan en prijzen van drie grote supermarkten in Oekraïne: Auchan, Novus en MegaMarket. Zoals blijkt uit de foto's hieronder is er geen tekort aan lokaal geteelde tomaten en paprika's. Kleinste verschillen in prijs zijn te vinden in Auchan, waar Oekraïense tomaten 'slechts' 15% goedkoper zijn dan tomaten uit het buitenland. Maar bij MegaMarket en Novus bleken de verschillen veel groter: Oekraïense trostomaten zijn daar 53% en 47% goedkoper dan de Spaanse tomaten. Om dit verschil niet te zeer te laten uitkomen, worden prijzen in 250 of 500 gram weergegeven, maar niet in kilo's(!)

Nog belangrijker zijn de groothandelsprijzen in de verschillende regio's. Uit data van het Onderzoeksinstituut voor Productiviteit van de Agro-industrie blijken prijzen voor lokaal geteelde kas tomaten $1,07 de kilo en komkommers $1,2 de kilo te zijn. Dit verklaart waarom Turkse producten goeddeels van de markt zijn verdwenen. Tomaten uit Turkije werden vorig jaar nog als een grote bedreiging gezien, maar door de stijging van de dollar t.o.v. de lokale munt en ook omdat de kwaliteit van Turkse tomaten slecht te boek stonden, komen zij nauwelijks nog het land in.

De volgende conclusies kunnen worden getrokken:
  • De Oekraïense tuinbouwsector profiteert van de daling in waarde van de lokale valuta
  • Volgend seizoen zal zich een nieuw probleem aandienen: buitenlandse toeleveringen zullen veel duurder zijn
  • De binnenlandse toeleveringsindustrie zal innoveren en groeien
  • De beste kansen zijn weggelegd voor die bedrijven die high tech combineren met goedkope materialen en lage arbeidskosten
  • Oekraïense bedrijven zullen zich (moeten) verenigen.
Voor meer informatie:
Organizing Committee of Greenhouse Industry Fair
www.gardeners-club.in.ua

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.