Nieuwe laag-glycemische aardappel

Er is een nieuwe aardappel, die past bij het groeiende aantal diabetespatiënten in Canada. De nieuwe, nog naamloze aardappel, heeft een lagere glycemische index, is makkelijker te verteren en zorgt niet voor een hoge suiker- of insulinepiek in het lichaam. 

"Wij hebben ons geïnteresseerd in het verbeteren van de koolhydraatcomponenten om rassen beter verteerbaar te maken. Daarnaast bevat de aardappel meer antioxidanten", zegt onderzoeker Benoit Bizimungu, die het nieuwe ras ontwikkelde samen met wetenschappers van Agriculture and Agri-Food Canada's Potato Research Centre in Fredericton, N.B. en het Lethbridge Research Centre.

Het is een van de vele nieuwe rassen in ontwikkeling, waaronder ook een aardappel met een hoog zetmeelgehalte voor industrieel gebruik.

Laag-glycemische aardappelen
Geteeld met conventionele methoden en met behulp het exotische aardappel-kiemplasma uit Zuid-Amerika, is de ziekteresistentie verbeterd en bieden ze extra voordelen voor zowel telers als consumenten.

De laag-glycemische aardappel ziet er hetzelfde uit als de andere witte, zachte aardappelen in de supermarkt. De aardappel werd ontwikkeld met behulp van kruisingen van normale rassen, die die plasma uit Zuid-Amerika opnamen. Er werd tevens gebruik gemaakt van nieuwe technologieën - zoals een infrarood-spectrometer voor het meten van het zetmeelgehalte en de samenstelling. Dit voorkomt jaren van werk voor wetenschappers om de gewenste eigenschappen te identificeren.

De aardappel produceert een groot aantal knollen. Eén van de voorgestelde namen voor de nieuwe aardappel is AC Hammer.

Er is voldoende marktpotentieel voor de lage glycemische aardappel. Het is geschikt voor zowel Oost-Canada en de geïrrigeerde gebieden van West-Canada. Er werd getest op 76 locaties in het land. Parkland Seed Potatoes in Edmonton heeft de exclusieve rechten voor de laatste testfase en heeft de mogelijkheid om een licentie aan te vragen. Het produceren van voldoende voorraad zaad zal één tot drie jaar duren.

Het telen van nieuwe aardappelrassen met specifieke eigenschappen is een lang proces dat ongeveer 10 jaar duurt: vanaf het kruisen van kiemplasma tot de industriële testen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.