Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Indiase appelboomgaarden bedreigd

Hoewel appeltelers in Himachal Pradesh bezig zijn geweest met het verjongen van hun boomgaarden, is de kans op zieke bomen gegroeid. Dit komt doordat telers slecht geïnformeerd zijn en de overheid weinig meeleeft met de kwestie. De meeste ziekten komen voor bij de zaden van de 'royal delicious', maar zijn ook verschoven naar andere rassen.

Tijdens het oogstseizoen (januari-maart) hebben een aantal eigenaars van boomgaarden en handelaren contact opgenomen met de telers over de geïmporteerde rassen. Deze zijn gekocht en geplant zonder verificatie.

Wetenschapper en teler KD Verma meldt dat het noodzakelijk is dat de quarantaine-richtlijnen strikt worden nagevolgd. Er zijn een aantal geregistreerde en niet-geregistreerde appeltelers en iedereen beweert dat ze de beste zijn. Er zijn echter maar honderd geregistreerde telers, terwijl de andere telers ook beweren dat ze geverifieerd zijn. Zij verkopen honderdduizenden planten van verschillende rassen per jaar. "Maar er is niet gecontroleerd of de planten veilig zijn of dat ze een ziekte of een virus dragen. In andere landen worden de planten gerooid en het land behandeld als er een virus wordt gevonden," voegt Verma toe.

Als telers willen concurreren met geïmporteerde appelen, is het noodzakelijk om nieuwe rassen te introduceren. "De nieuwste appelrassen moeten worden geteeld. Ze zijn namelijk al vroeg van goede kwaliteit," zei Lakshman Thakur, een appelteler die de appelteelt in Italië heeft bestudeerd.

Hij wees er ook op dat er een kloof is tussen het onderzoek van de universiteit en van de tuinbouwafdeling van de staat. 

Progressieve telers voeren appelen in uit verschillende landen en zeggen dat ze de quarantaine-richtlijnen gevolgd hebben, maar de regering heeft dit nooit gecon-troleerd. Eerder dit jaar stelde de regering een wijziging voor in de 40-jaar oude Himachal Pradesh Fruit Nurseries Registration & Certification (verordening) akte van 1973, maar dit is nooit gebeurd. 

Publicatiedatum: