Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

QUAFETY project: kwaliteitsveranderingen versgesneden producten

Vorige week hebben de QUAFETY-wetenschappers het rapport 3.14 gepresenteerd. Het doel hiervan is om de kinetiek van kwaliteitsveranderingen van vers gesneden groenten en fruit te bepalen via partiële zuurstofdruk en de bewaartemperatuur. Het werk werd geleid door dr. Manuela Pintado van Universidade Católica Portuguesa (UCP).

De testen werden uitgevoerd om de afbraakkinetiek van kwaliteitsveranderingen en verlies van voedingswaarden tijdens de opslag te modelleren. Het aantal nodige gemodificeerde atmosferen en temperaturen is minstens drie, waaronder MAP en temperatuureffecten op kinetische parameters. Hiervoor zijn dus ook drie kamers nodig (één bij elke temperatuur). Ook de uitgebreide bewaartijden en kwaliteits-veranderingen zorgen voor experimentele beperkingen. Deze werden overwonnen om deze resultaten te bereiken. 

In het huidige rapport wordt de kinetiek van kwaliteitsveranderingen van vers gesneden meloenen, aardbeien en kant-en-klare rucola onderzocht tijdens opslag onder verschillende initiële partiële zuurstofdruk (20, 10, 5 en 2,5% O2) en bij verschillende temperaturen (10, 5 en 0 ° C). Kinetische parameters werden gevonden door een lineaire regressie 0, 1 en 2 en door het minimaliseren van de som van gekwadrateerde fouten. De kinetische modellering van de gegevens werd uitgevoerd met de algemene vergelijkingen van de massabalans van normale orders.

Het betrouwbaarheidsniveau van regressie en de adequaatheid van de kinetische modellen is 95%. Dit werd geëvalueerd door twee goodness-of-fit criteria, namelijk de determinatiecoëfficiënt (R2) en de kwadratisch gemiddelde fout (RMSE). De kinetische parameters waren bepaald voor de veranderingen in de kwaliteits-kenmerken (fysiologische en biochemische), geëvalueerd in alle uitgevoerde experimenten. De keuze van de meest geschikte kinetische volgorde werd bereikt door de selectie van de hoogste determinatiecoëfficiënt en de laagste kwadratische gemiddelde fout.

De kinetiek is bepaald door de kwaliteitsveranderingen van verse rucola, vers gesneden meloen en aardbeien tijdens de opslag. Het samenvoegen van al deze gegevens draagt bij tot het begrijpen van de effecten van de bewaar-omstandigheden voor de kwaliteit van groenten en fruit. Het biedt nuttige informatie over de ontwikkeling van processen, die gericht zijn op de voorspelling en modulatie van voedselkwaliteit en houdbaarheid. De beste omgeving voor rucola bevat 5% zuurstof en heeft een temperatuur van 5 ° C.

Voor meer info: www.quafety.eu

Contacten:
Manuela Pintado - mpintado@porto.ucp.pt
Fedele Colantuono - fedele.colantuono@unifg.it
Publicatiedatum: