David Franco, Campo de Lorca

"Voldoende aanvoer broccoli door teelt over Spanje uit te spreiden"

In het Spaanse Murcia maakten broccoliproducenten zich in oktober en november grote zorgen vanwege de hoge temperaturen en het gebrek aan watervoorraden in de Vallei van Guadalentin. Niet nodig, zegt David Franco van het bedrijf Campo de Lorca.

"We hebben twee seizoenen achter de rug met een productietekort, ook vanwege het weer en de Europese retailers hielden ons dan ook nauwlettend in de gaten," zegt hij. "Maar dit jaar wilden we per se aan de vraag tegemoet komen en ik denk dat dit gelukt is dankzij de geografische spreiding. We hebben de productie verspreid over verschillende gebieden van Spanje, zoals Cartagena, Lorca, Alicante, Almeria, Granada, Navarra en Castilla-La Mancha. Daarmee hebben we ons geld als het ware op verschillende paarden gezet."


David Franco tijdens de laatste Fruit Attraction.

Prijzen
Over de prijzen kan Franco nog niet zoveel zeggen: "In oktober waren ze niet geweldig, maar over het geheel genomen bleven ze aardig stabiel. In november slaagden we erin voldoende volumes af te zetten en daarmee aan de vraag te voldoen met betere prijzen als gevolg."

Het verbruik is nu een beetje gedaald en dus zijn de prijzen ook lager, met telersprijzen tussen de 0,30 en 0,40 euro per kilo en 0,75 en 0,85 euro per kilo in het magazijn. Deze prijzen dekken nauwelijks de productiekosten, want broccoli kost ongeveer 30 of 35 cent om te produceren. Echter, David Franco is ervan overtuigd dat "de vraag gestaag zal groeien in de weken voor kerst. Het aantal bestellingen blijft hoog. Daarbij dragen de koude temperaturen bij aan een beperkte productie."

Spaanse broccoli boort nieuwe markten aan buiten de EU
Hoewel de broccolisector de situatie in Rusland nauwlettend in de gaten houdt, is het toch op zoek naar andere nieuwe markten buiten de EU. "Tegenwoordig kunnen we ook markten bereiken in Dubai en Saoedi-Arabië, zelfs in Canada," vertelt Franco. "Daarnaast bekijken we de mogelijkheid om Afrika te bedienen via de haven van Angola. De belangstelling in Brazilië is ook groeiende."

Volgens de meest recente gegevens van de Raad van Murcia van Landbouw en Water zal de broccoliproductie in 2014 naar schatting 216.179 ton bereiken: een stijging van 20% ten opzichte van vorig jaar en 23% hoger dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. In Spanje is Murcia nog altijd de grootste producent met 52% van het totaal. Wereldwijd is Spanje de derde grootste producent na China en India.

Meer informatie:
David Franco Ruzafa
Campo de Lorca, SCL
Camino Liforos s/n 30815 Dip Tercia
Lorca, Murcia, Spain
T: +34 968465960+34 968465960
info@campodelorca.com
www.campodelorca.com
www.brocolicricket.com

Voor verkoop Nederland:
Geert Verweij
Verdi Import
+31 (0)180 69 64 69
+31 (0)6 23 39 90 17
+31 (0)180 61 88 25
geert@verdiimport.nl
www.verdiimport.nl
You'll need Skype CreditFree via Skype

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven