Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Inflatie 2015 loopt op tot 10%

Indiase druiven naar Rusland, minder naar EU

De Russische regering werkt aan strengere regels voor buitenlandse partijen, die landbouwgrond willen kopen. Vooral investeerders uit Turkije en China zouden interesse hebben in de grond, wat de regering nu probeert te ontmoedigen. Voor volgend jaar rekent het Kremlin op prijsstijgingen tot 10%. En in aanloop naar de feestdagen inventariseerden Russische media de prijzen van een aantal exoten. Indiase exporteurs zien de vraag naar druiven in Rusland groeien door de gesloten grenzen. Aangezien de Europese vraag vroeg in het seizoen lager uitvalt, kan India zich volledig richten op markten in de regio. En een rapport van USDA geeft inzicht in de ontwikkeling van de landbouw in Oezbekistan. De arealen en volumes zijn de afgelopen tien jaar aanzienlijk gegroeid en naar verwachting zal deze groei doorzetten.

Volgens berekeningen van de Russen verliest Europa in twee jaar tijd 90 miljard euro door de boycot. De schade voor de Russische economie komt uit op "een paar tientallen miljarden dollars," aldus Medvedev.

Vroege Indiase druiven voor Rusland
Druivenexporteurs uit India richten hun pijlen op Rusland. Nu Europese, Amerikaanse en Australische druiven Rusland niet in mogen, zien de Indiase exporteurs de vraag groeien. Het seizoen is goed begonnen voor de exporteurs. Aan de andere kant ziet India de vraag uit Europa verschuiven naar later in het seizoen als de kwaliteit en de volumes beter zijn. Daardoor kunnen de Indiase exporteurs zich aan het begin van het seizoen focussen op markten in nabij gelegen landen. Naast Rusland is de vraag in enkele Zuidoost-Aziatische landen ook gestegen.

Russisch land voor Russen
De regering in Moskou heeft strengere eisen opgesteld voor de aankoop van landbouwgrond door buitenlandse partijen of Russische bedrijven in buitenlandse handen. De regering en parlement zijn het hier over eens en werken aan de nieuwe regels. Volgens het parlement hebben buitenlandse partijen 5 miljoen ha Russische landbouwgrond in bezit. Het zijn vooral investeerders uit Turkije en China, die investeren in de landbouwgrond. Turkse investeerders zouden in 2010 tot 800.000 ha landbouwgrond hebben gekocht. Chinese investeerders hebben meer interesse in landbouwgrond in het oosten. Tegenstanders van de maatregelen zijn er ook. Die wijzen er op dat de buitenlandse bedrijven tot de succesvolste agrarische ondernemingen horen.

Inspectie geeft cijfers vrij
De Russische fytosanitaire inspectie heeft cijfers vrijgegeven over de inspecties en het aantal transporten die geweigerd zijn. Volgens de dienst voldeed 5% van de transporten op de Wit-Russische grens niet aan de eisen. Sinds de dienst controleposten in de regio's Smolensk en Bryansk opzette, zijn er bij deze posten 6760 partijen (120.000 ton) geïnspecteerd. Daarvan voldeden 350 partijen niet aan de eisen. Bij meer dan de helft van de geweigerde partijen ontbrak het certificaat.

Prijsstijgingen tot 10% verwacht
Het Russische Ministerie van Economische Ontwikkeling verwacht dat de prijzen voor voedingsmiddelen met 9,5-10% zullen stijgen. Volgens het ministerie is de boycot verantwoordelijk voor 2,5% van de prijsstijgingen. De dalende waarde van de roebel zou de prijzen met 4% laten stijgen. Rosstat, het statistisch bureau van Rusland, berekende dat de prijzen dit jaar met 8,5% gestegen zijn. In november stegen de prijzen met gemiddeld 1,3%. Groenten en fruit werden 8,7% duurder.

Teelt en export Oezbekistan groeien
Oezbekistan is een van de landen, die vanaf het begin van de boycot lijkt te profiteren van de situatie. Het Centraal Aziatische land heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. De arealen en volumes stegen aanzienlijk. Volgens cijfers van USDA is het totale areaal over de afgelopen 10 jaar 1,2 keer groter geworden. Voor volumes noteert de organisatie een groei van 97,9%. Volgens de ramingen voor dit jaar is er 2,47 miljoen ton fruit en 11,28 miljoen ton groenten geoogst. Volgens experts zullen deze cijfers in 2020 2,3 keer groter zijn. Uitdagingen zijn er ook. Met name na de oogst gaat er nog veel mis. De uitval is groot door beschadigingen tijdens de oogst, hygiëne-eisen die onvoldoende zijn en geen goede opslag-capaciteiten.
Voor 2016 moet de export van landbouwproducten stijgen naar 500.000 ton. Rusland en Kazachstan zijn twee grote exportmarkten. In september exporteerde het land voor 400 miljoen dollar aan AGF naar Rusland.

Omsk en China gaan samenwerken
Een delegatie uit China bezocht de Russische regio Omsk om over handel te praten. De Chinezen zijn bereidt om landbouwproducten en groenten en fruit te leveren in ruil voor brouwgerst en zuivelproducten. De douane van de regio Omsk zegt in aanloop naar de feestdagen het aantal pogingen om verboden AGF te importeren is toegenomen. Op de grens met Kazachstan werden verschillende partijen onder-schept, waarvan de certificaten niet op orde waren.

Chinese AGF export gestegen
De Chinese export van groenten en fruit is dit jaar gestegen. Over de eerste elf maanden van dit jaar exporteerde China 27.2% meer, een volume van 318.000 ton. In geld uitgedrukt kwam de export uit op 135 miljoen dollar, 19,4% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Exoten in trek in Rusland
Net als in Europa zijn rond de feestdagen exoten ook in trek in Rusland. Russische media bezochten een supermarkt en zetten een aantal beschikbare producten en de prijzen op een rij. Een Tamarillo gaat voor ongeveer 1,40 euro per stuk over de toonbank, Rambutan kost ongeveer 1,60 euro per 100 gram, Lychees kosten ruim 1,70 euro per 100 gram. De Kiva kost aanzienlijk meer met 254 roebel (3,70 euro) per stuk, net als de Feijoa. Deze exoot brengt 2069 roebel op, wat overeenkomt met iets meer dan 30 euro.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.