Special jaaroverzicht 16-31 mei

Jaarvergaderingen en Citrus Black Spot


Er worden dit seizoen grotere volumes nectarines en perziken verwacht in Europa. De algemene oogstramingen zijn met meer dan 3 miljoen ton 11% hoger dan in 2013. Ook de abrikozensector is volop in ontwikkeling, bleek uit de oogstramingen.


Tijdens de jaarvergadering van de NFO afgelopen vrijdag heeft Johan van Haarlem de voorzittershamer overgedragen aan Michiel Gerritsen. Na vijftien jaar voorzitterschap legde Johan van Haarlem zijn functie neer. Oud-minister van financiën Jan Kees de Jager sprak over innovaties en aan het eind van de middag werd de 'Toffe Peer' uitgereikt.


Op 20 mei vond de eerste Algemene Ledenvergadering van het GroentenFruit Huis plaats in het Classic Park Museum in Boxtel. Veel AGF-handelaren waren op de ledenvergadering afgekomen om tussen de klassieke motorvoertuigen van de familie van Dijke bij te kletsen en zich te laten informeren over tal van handels-aangelegenheden. Sprekers waren voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, directeur Machiel van der Kuijl van EVO en TV-presentator Wilfred Genee, die samen met zijn vrouw het boek 'Vullen of Voeden' schreef en zich inspant om gezonde voeding te promoten.


Op 22 mei vond in Sint-Annaland de eerste veiling plaats van de nieuwe aardappelen. "Volgens mij schrijven we vandaag geschiedenis. Ik weet niet of we in het 84 jarig bestaan van onze veiling ooit wel eens zo vroeg met het veilen zijn begonnen", zo merkte veilingdirecteur David Hage op in zijn openingswoord. Toch werden er al ruim duizend kisten Doré's en Frieslanders aangevoerd, aangevuld met zo'n honderdvijftig kisten Première, wat in totaal zorgde voor een aanvoer van 63 ton. De aardappelen zullen de komende tijd hoofdzakelijk via de detaillisten hun weg naar de markt vinden.


Na een jarenlange voorbereiding door de Nederlandse overheid en de Werkgroep "China Peren" van Frugi Venta en de NFO was op 24 mei jl. de officiële toelating van Nederlandse peren op de Chinese markt een feit. De toelating is een belangrijke mijlpaal voor de Nederlandse hardfruittelers. Namens de sector hebben Fruitmasters en The Greenery zich gezamenlijk ingezet om duizenden bezoekers kennis te laten maken met de Nederlandse peer.


Tijdens een tweedaags werkbezoek aan Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen schonk Koningin Máxima, onder toeziend oog van zeer veel enthousiaste Duitse burgers, bijzondere aandacht aan de campagne 'Frische ist Leben'. Deze driejarige trilaterale promotiecampagne voor groente en fruit in Duitsland, is tot stand gekomen dankzij samenwerking tussen Nederland, Duitsland en België.

Het Permanent Fytosanitair Comité in Brussel besloot eind mei tot striktere maatregelen met betrekking tot de import van citrus uit Zuid-Afrika vanwege citrus black spot. Het citrus uit Zuid-Afrika zal onderworpen worden aan strengere criteria, waarbij met name in Zuid-Afrika het citrus uitgebreider getest zal moeten worden.
Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.