ABN AMRO: De opkomende markten van 2015
Belang opkomende landen sterk toegenomen
Dankzij sterke groei wordt inmiddels ruim 40% van het mondiale BBP in opkomende markten geproduceerd en uitgedrukt in koopkrachtpariteit zelfs 60%. Daarnaast is het aandeel van opkomende markten in de top twintig van de grootste economieën ter wereld toegenomen van net iets meer dan een kwart in 1980 tot bijna de helft nu.
Opkomende markten nemen ook steeds hogere posities in op deze ranglijst, die door de jaren heen goed is voor 80 tot 85% van de totale wereldeconomie. In 2013 behoorden in volgorde van grootte de volgende acht opkomende markten tot deze top twintig: China, Brazilië, India, Rusland, Mexico, Zuid-Korea, Indonesië en Turkije. Het verwachte aanhoudende verschil in groeitempo met industrielanden zorgt ervoor dat het economisch zwaartepunt in de toekomst nog verder zal verschuiven.
Welvaart is ook niet onbelangrijk
We hebben uitgelegd dat de BRICs interessant blijven. Om vergelijkbare redenen is er nog een aantal landen aan te wijzen die niet volledig aan het groeicriterium voldoen, maar waarvan we toch denken dat ze door hun grootte en hun relatieve welvaart aantrekkelijke alternatieven naast de BRIC zijn. Het gaat hier in eerste plaats om de landen die naast de BRIC tot de top twintig van de wereld horen: Mexico, Thailand, Turkije en Zuid-Korea. Maar ook Chili, Colombia en Polen zijn landen die een redelijke economische omvang en welvaart combineren met relatief sterke groei en fraaie groeiprognoses. Samen met de lijst van negen sterke groeiers geeft dit zestien landen, waarvan wij denken dat ze naast de BRIC interessant zijn om in de gaten te houden.
Klik hier voor het complete rapport van ABN AMRO