VCN-Intrakoop.bmpDe transitie van de zorg vraagt om nieuwe oplossingen
De structuur en het karakter van de care is behoorlijk aan het veranderen. Hierdoor verandert ook de inkoop van eten en drinken en de maaltijdvoorziening. "Wij spelen in op de vraag van zorginstellingen naar kleinschalige distributieoplossingen van eten en drinken. De plaatselijke supermarkt kan vaak niet aan alle eisen van de zorg voldoen, zoals speciale dieetwensen of eten voor speciale doelgroepen, maar ook aan zaken als toetsbare kwaliteit en voedselveiligheid. Verder willen cliënten bestelgemak, controle over de uitgaven en goede service. Wij willen leden keuze bieden uit verschillende oplossingen met veel vrijheid voor individuele opties en maatwerk", legt Roy Martini, segmentmanager Eten & Drinken van Intrakoop uit.Opkomst consument-inkoper
Waar lange tijd de inkoop van voeding in zorginstellingen via de centrale inkoopafdeling verliep, is een nieuw soort inkoper ontstaan: de consument-inkoper. Door reorganisaties en inkrimping is veel ondersteunend personeel verdwenen. Budgetten zijn verschoven: het is nu vaak een afdelingsmanager van een woongroep, die verantwoordelijk is voor het budget en de inkoop. De markt verschuift daarmee van grootschalige naar kleinschalige leveringen."De consument-inkoper heeft behoefte aan een simpel bestelsysteem en herkenbare producten in combinatie met betrouwbare leveringen en goede kwaliteit. Gemak, transparantie en besparing van tijd en geld zijn hierbij belangrijke speerpunten", aldus Roy Martini. "Met succes spelen wij in op de uitdagingen in de markt door zowel de operatie als het management te voorzien van gemak, zodat zij lekker en betaalbaar eten en drinken kunnen bieden aan de cliënt. Elk concept dat wij hebben ontwikkeld, moet hier aan bijdragen. Daarvoor hebben we Zorgboodschap voor het kleinschalig wonen ontwikkeld en kan de klant met de slimme concepten Thuisboodschap, 't Gruttertje en Uw Kruidenier ook aansluitende diensten bieden aan de cliënt die langer thuis blijft wonen.
Door met Intrakoop deze oplossingen te bieden, kunnen we samen helpen bij het managen van de transitie in de zorg als het gaat om eten en drinken," licht Juul Vredenbregt, Commercieel Directeur Verscentrum Nederland toe.
Specialistische leverancier
Met de samenwerking tussen Intrakoop met Verscentrum Nederland kunnen zorgorganisaties nu ook kiezen voor een leverancier van kleinschalige distributie van eten en drinken. De voordelen voor zorginstellingen zijn groot, stelt Roy Martini. "Bijvoorbeeld als het gaat om maatwerk. Daarin gaan we heel ver met individuele bestellijsten op klantniveau, serviceconcepten, ondersteuning van een backoffice en zelfs een culinair adviseur. De prijzen zijn concurrerend en geënt op retailprijsniveau. Daarnaast is er veel aandacht voor logistieke afspraken. Voor veel mensen in de zorg is de maaltijd één van de hoogtepunten van de dag. De kwaliteit en levering moeten dus buiten kijf staan."bron: Verscentrum Nederland