Aardappelen telen uit zaad: lagere kosten en minder ziektes

Het bedrijf Solynta kan aardappelen telen uit zaad in plaats van met pootgoed. De voordelen zijn groot: lagere kosten voor transport en opslag, minder ziektes (dus minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen) en een bijdrage aan de mondiale voedselvoorziening. Het ministerie van Economische Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) stimuleerden dit met het Innovatiekrediet en ook een regionale participatiemaatschappij versnelde de ontwikkeling van deze innovatie. Hein Kruyt van Solynta vertelt hoe dit gerealiseerd werd.Voor een aardappelveld van één hectare is 2500 kilogram pootgoed nodig. Of, in de nabije toekomst, 25 gram aardappelzaad van Solynta. Het is, in de woorden van Kruyt, het verschil tussen "twee bierglazen vol zaadjes en een zeecontainer vol pootgoed." Een opmerkelijke innovatie, die opviel bij PPM Oost. Deze participatiemaatschappij van Regio Twente, Universiteit Twente en Oost NV (de provincies Gelderland en Overijssel plus het ministerie van Economische Zaken), wilde graag in Solynta investeren.

Innovatiekrediet
Toch was financiering daarmee nog niet zeker gesteld. Logisch, vindt Kruyt: "Wij hadden in feite niets, behalve een mooi verhaal. Een investeerder, hoe enthousiast ook, stelt dan als voorwaarde dat je als start-up een tweede financieringsbron hebt." Daarom vroeg Kruyt, met de doorontwikkelde innovatie en de interesse van PPM Oost op zak, bij RVO.nl een Innovatiekrediet aan. Met succes. Er werd wel een voorwaarde aan verbonden: Kruyt moest de investeringsdeal met PPM Oost binnen 3 maanden rond hebben.

Nationaal Icoon

Vanaf dat moment was duidelijk dat beide financiers mee zouden doen en ging de kogel door de kerk. Van RVO.nl ontving Solynta een Innovatiekrediet: een lening van ca. € 3,4 miljoen met een looptijd van 6 jaar. PPM Oost investeerde geld met algemene bestemming in het bedrijf in ruil voor aandelen. Daarnaast investeerden enkele private partijen in het project. Solynta, inmiddels ook uitgeroepen tot Nationaal Icoon 2014, kan dankzij deze geldstromen meer mensen in dienst nemen, de ontwikkeling van het zaad versnellen en eerder een bijdrage leveren aan het oplossen van het mondiale voedseltekort.

Klik hier voor meer informatie over financiering van innovatieprojecten.

Voor meer informatie:
Solynta
T: +31 622 416 771​
E: hein.kruyt@solynta.com
www.solynta.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven