Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Geert Vilez, Demargro:

"Een goede winterprik zou het prei-verbruik wel aanzwengelen"

Tholen - Volgens de weerstations wordt er voor 2014 geen stevige vorst meer verwacht en dat komt een deel van de AGF-handel niet goed uit. Vooral de echte wintergroenten hebben het zwaar. Volgens Geert Vilez van Demargro is het zeer rustig in de prei. "Het is wel wat frisser, maar nog steeds geen winter, dus de export staat op een laag pitje. Hierdoor is er nog steeds geen vraag uit Polen, want die hebben zelf nog voldoende. Er gaat nu sporadisch wat naar Spanje, maar dat zijn ook niet dé massa's. Ook Frankrijk heeft meer en meer eigen productie."

In de afgelopen weken is de prijs nog verder gezakt. "De Flandria prei loopt nu tussen de 13 en 20 cent. Het is al een hele lange periode laag. Ook vorig jaar was het minder, met name vanwege de zachte winter. Momenteel komt er veel prei. Er is ook meer prei aangeplant, dus het formaat is ook dikker en zwaarder. Een bijkomend aspect is dat de prei nog verder groeit."Winterprik

Volgens hem zou een goede winterprik wel eens kunnen helpen. "Dat zou het verbruik wel wat aanzwengelen. Sowieso hebben we de ervaring dat als het vriest het meestal beter gaat in de markt. In Frankrijk is men minder uitgerust om alles eruit te rijden en tot een goed einde te brengen. Hier in België hebben telers daar wel de machines voor. Van zulk soort periodes zouden we moeten gaan profiteren, anders ziet het er niet goed uit." Volgens hem hebben telers het wel moeilijk. "Er zijn gouden jaren geweest in prei, maar dat is nu voorbij. Voor de komende weken wordt geen winter verwacht. Daarnaast zal het dan kerst zijn en prei is dan niet echt de groente die men dan eet."

Ook met andere groenten loopt het niet optimaal. "Alles is heel goedkoop. Bij rode en witte kool zitten we nog onder de 20 cent voor 6 stuks. En dat zijn kolen van 2,5 tot 3 kilo. Het is een beetje hetzelfde verhaal als bij prei: je hebt winter nodig."Nieuwe belettering
Kortgeleden heeft Demargro geïnvesteerd in twee nieuwe opleggers met nieuwe belettering, zoals op de foto is te zien. In de loop van 2015 zullen alle 18 koelopleggers geleidelijk in deze nieuwe uitvoering uitgerust worden.

Voor meer informatie:
Geert Vilez
Demargro BVBA

Tombrugstraat 11
8850 Ardooie, België
Tel: +32 (0)51 74 70 75
Fax:+32 51 74 58 11
www.demargro.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.