Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aldus dr. Pantelis Koutroumpis, Imperial College Business School

'EU kan leren van Grieks mark-up deregulatiebeleid'

EU-landen kunnen volgens onderzoekers leren van het 'mark-up' dereguleringsbeleid van Griekenland. Deze regulaties zijn wetten die de maximale marges op de markt voor groothandelaren en retailers bepalen. Hierdoor kunnen consumenten beschermd worden tegen extreem hoge prijzen zoals tegenwoordig het geval is op de internationale, farmaceutische markt of voor producten zoals alcohol in de VS en benzine in Europa.

"Onze analyse kan door Europese beleidsmakers gebruikt worden om te beoordelen of 'de mark-up' regeling ervoor zorgt dat de prijzen van diensten en goederen voor de consument zo laag mogelijk zijn," stelt dr. Pantelis Koutroumpis van de Imperial College Business School. 

In de analyse keken de onderzoekers naar de groothandel- en retailprijzen van groenten en fruit, die onder de 'mark-up' regeling vielen en vergeleken deze met soortgelijke producten voor en na de verandering in het beleid. Het team concludeerde dat het afschaffen van mark-ups tot een aanzienlijke verlaging van de groothandelsprijzen leidt. Als gevolg daarvan gaan de retailprijzen ook omlaag.

Klik hier voor het onderzoeksrapport.
Publicatiedatum: