Tunesië: veel bananensmokkel

In veel landen zijn bananen het goedkoopste fruit. In Tunesië niet. Bananen zijn ongeveer 30% duurder in Tunesië dan in het Verenigd Koninkrijk. Volgens een studie van de Wereldbank staan bananen in de top 10 van gesmokkelde goederen. Ze komen het land binnen via Algerije en Libië.

De bananen worden verkocht op fruitkraampjes in het hele land. Algerije, Libië en Tunesië produceren allemaal geen bananen in eigen land, maar Tunesië heeft ook nog een belasting van 36% op ingevoerde bananen. Daarbij zijn er slechts een aantal ondernemers die de licentie hebben om ze te importeren.

Illegale grensoverschrijdende handel is een groot probleem voor de Tunesische regering en het leidt tot veel minder belastinginkomsten.

De Wereldbank schat dat in 2013 de informele handel ongeveer $ 1,2 miljard (€ 977 miljoen) bedroeg. Dat is 2,2% van de jaarlijkse economische productie (BBP) van Tunesië.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.