Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dick de Winter, KCB:

NL kwaliteitsperen naar China

Na een lange periode van onderhandelen is er recent groen licht gegeven voor de export van Nederlandse peren naar China. Een mooi resultaat dat tot stand is gekomen door een intensieve samenwerking tussen NVWA, EZ, NFO, Frugi Venta, KCB en natuurlijk exporteurs en telers. In week 47 zijn de eerste containers met Conference peren geïnspecteerd, gecertificeerd en verscheept naar het verre China, een bekroning op alle inspanningen.

Het was niet gemakkelijk om aan de Chinese eisen te voldoen. Als eerste zijn daar natuurlijk de fytosanitaire eisen; er moeten garanties zijn dat het eindproduct vrij is van 19 door China benoemde organismen. Van de telers die zich voor export naar China hebben aangemeld wordt geëist dat zij een intensieve monitoring uitvoeren in hun teelt en ingrijpen als de aantasting de kop op steekt. De registratie van deze activiteiten is een belangrijk onderdeel van het protocol en de NVWA dient hierover te rapporteren naar China. Om er zeker van te zijn dat de juiste peren naar China gaan, zijn er in het protocol strenge eisen opgenomen rondom de tracering. Alle percelen moeten vooraf met hun GLN nummer worden aangemeld, maar ook opslaglocaties, pakstations en exporteurs moeten bekend zijn in China. Al deze gegevens moeten ook weer terugkomen op de voorraadbakken, eindverpakking en het uiteindelijke fytosanitaire certificaat.

Bijzonder is dat in dit exportprotocol ook bovenliggende kwaliteitseisen zijn opgenomen. De peren voor China moeten aan alle wettelijke fytosanitaire, voedselveiligheid en kwaliteitseisen voldoen. Vanwege het feit dat de peren erg lang onderweg zijn (4 tot 6 weken) heeft de sector in het protocol aanvullende eisen vastgelegd voor hardheid en kleur.
Er zijn verschillende momenten van controle ingebouwd in het proces van teelt tot aan verscheping. Een belangrijk moment is de perceelcontrole net voor de oogst, het KCB voert deze controle in opdracht van de NVWA uit. Bij zo'n bezoek wordt onder andere gecontroleerd of de peren op de juiste hoogte hangen, of er feromoonvallen aanwezig zijn en of er aantasting is van Bacterievuur, Phytophthora, Fruitmot en dergelijke. Tevens wordt gekeken of de voorraadbakken goed zijn aangeduid en waar de opslag plaatsvindt.
De uiteindelijk exportkeuring is het sluitstuk van het protocol. Bij de inspectie wordt 2% van de colli intensief gecontroleerd, er moeten 40 vruchten per partij worden gesneden, de hardheid en de kleur moeten worden bepaald en er is controle op de tracering (aanduiding).
Al deze activiteiten vereisen veel discipline van alle geledingen in de sector maar moeten er toe leiden dat China een betrouwbaar en kwalitatief hoogwaardig NL product ontvangt.


bron: KCB

Publicatiedatum: