Oekraïne: Prijzen kastomaten +50%

De prijzen van binnenlandse kastomaten zijn in Oekraïne binnen een week met 50% gestegen. De prijsstijging is bij bijna alle groothandelaren merkbaar. De snelste groei vond plaats bij groothandelaar Stolychnyi in Kiev. Hier worden de tomaten verkocht voor 25-27 Grivna per kilo (€1,33-€1,44/kg), een stijging van 70% binnen een week. De huidige prijzen zijn 2,5 keer zo hoog als in dezelfde periode van vorig jaar. 

Bij groothandelaar Dubovo in Khmelnytskyi zijn de tomaten 40% duurder geworden ten opzichte van vorige week en worden ze verkocht voor 20-25 Grivna per kilo (€1,07-1,33/kg). Hiermee ligt de prijs 3,2 maal zo hoog als vorig jaar. De prijzen bij groothandelaar Shuvar in Lviv zijn onveranderd ten opzichte van vorige week en variëren van 20 tot 22 Grivna per kilo (€1,02-1,12/kg), een stijging van 50-60% ten opzichte van vorig jaar.

De belangrijkste oorzaak voor de prijsstijging bij groothandelaren is de verhoging van de vaste prijzen met wekelijks 16-20% door de kastelers, die het einde van het seizoen zien naderen. De huidige vaste prijzen van Oekraïense telers zijn 60-100% hoger dan vorig jaar. Ook het relatief hoge prijsniveau van geïmporteerde producten, vanwege de devaluatie van de Grivna, draagt bij aan de prijsstijging. De invoer van tomaten in Oekraïne is beperkt vanwege instabiliteit op de valutamarkt. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.