Forse regenschade Chileense kersen

De regen in Chili van afgelopen vrijdag en zaterdag heeft in de gebieden, waarin veel kersen voor de export geteeld worden, flinke schade aangericht. De komende dagen zal een betere inschatting van de opgelopen schade gemaakt kunnen worden. De impact op andere fruitsoorten is waarschijnlijk klein. In het geval van de kersen is ongeveer 20% van de verwachte opbrengsten van dit seizoen reeds verscheept. Dit komt neer op ongeveer 20 miljoen dozen van 5 kilo per stuk.

Het Cherry Committee maakt momenteel de schade op en verwacht medio deze week over nauwkeurigere cijfers te beschikken. Voorlopig voorspelt men een verlies van 30-50% in de plantages waar meer dan 20 mm regen is gevallen. "In andere gebieden, waar tussen de 10 en 20 mm is gevallen, zal de schade lager uitvallen", verwacht ASOEX-voorzitter Ronald Bown. "Dit weersverschijnsel is een klap voor ons, maar we zullen er alles aan doen om de gedane verplichtingen met onze afnemers wereldwijd na te komen."

Fedefruta verwacht dat tenminste 15% van de kersen zijn getroffen door de regenval. De grootste verliezen zijn geleden in de regio Maule, waar ten minste 25% van het volume niet kan worden geëxporteerd. De plantages in Santioago zijn het minst getroffen. Hier viel 4 tot 11 mm water. In de O'Higgins-regio viel 12-30 mm regen en hier is de verwachting dat zo'n 20% van het volume niet meer exportgeschikt is. In Maule, waar op sommige plekken wel 43 mm regen viel, loopt dat verlies op van 25-40%.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.