Jan van Luchene, Bruwier Potatoes:

"Alleen een lange strenge winter kan aardappelseizoen nog redden"

Tholen - Twee weken geleden leek er even een opleving te komen in de aardappelmarkt, maar dat was maar schijn. Er was toen een beetje uitvoer: de export naar het Oostblok en Midden-Oosten leek op gang te komen. "Maar helaas zijn we weer terug bij af", verzucht Jan van Luchene van Bruwier Potatoes. "Er is bijzonder weinig vraag in Europa. Iedereen heeft eigen oogst, er is meer dan voldoende en het is overal goedkoop."

Oostblok, vorst
Hij geeft aan dat voor de export naar het Oostblok vorst nodig is. "Dat gaat mogelijk wat interesse wekken, maar voorlopig doen ze het daar nog met lokale oogst. Vorst is bij die afzetmarkten volgens Jan zeker van belang. "Als het daar echt hard heeft gevroren, vertrouwt de consument de lokale oogst niet meer. Dit met name vanwege een tekort aan goede bewaarfaciliteiten."Er wordt hier en daar gesproken over bewaarproblemen in de aardappelen. "Bij de één is dat al wat erger dan bij de ander. Binnen ons telersnetwerk valt het gelukkig erg mee", vertelt Jan. "Een deel van de oogst zal dit jaar verloren gaan, maar de bewaarproblemen zijn niet voldoende groot in aantal om de markt te doen veranderen. Er is te weinig vraag. Daar zit dit jaar het probleem."

Prijs 10% van vorig jaar

Qua prijs is het verschil met vorig seizoen groot. "Vorig jaar zaten we af land tot 150 euro per ton. Dit seizoen was de beste prijs 15 euro per ton. De prijs in oktober was 10% van wat hij vorig seizoen was." Jan ziet het voor de rest van het seizoen somber in. "Momenteel staat de Belgapomnotering op 1,5 euro per 100 kilo en volgens mij gaan we in de komende 3 / 4 maanden aan deze prijs gewoon moeten worden, omdat er nu eenmaal te veel volume ligt. Ik zie dit seizoen maar één reddingsboei: een lange strenge winter. Dan komt er misschien nog een opwaartse knik in de prijzen, maar dat zal dan ook maar op het einde van dit seizoen zijn. De grote behoeftige koper die de markt nog zou kunnen doen veranderen, bestaat dit seizoen niet."

Volgens hem zal de binnenlandse consumptie niet extreem opleven. "Door de lage prijzen wordt er misschien iets meer geconsumeerd, maar niet voldoende om de markt te ontlasten. Om een verandering te zien, moet de consumptie gigantisch omdraaien, maar dat is een proces van jaren."

Voor meer informatie:
Jan van Luchene
Bruwier Potatoes n.v.
Galgestraat 1A
B-8790 Waregem
T +32 56 61 33 33
F +32 56 61 30 33
info@bruwier.be
www.bruwier.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.