Conflict over mandarijn Tango gaat verder

De zaak tussen Nadorcott Protection Sarl (NCP) & Citrogold (PTY) LTD en Eurosemillas, Stargrow & others (dossiernummer: 16303/14) gaat nog door op het gerechtshof in Kaapstad. Op 24 oktober 2014 heeft het CPB de rechten van het pitloze mandarijnenras Tango verleent aan de Universiteit van Californië. Het nieuwe ras kreeg de naam Tang Gold. Deze rechten zijn gebruikt door de EU en het Spaanse ministerie van landbouw om de eisen van NCP en de Protected Plant Variety Club (PPVC) te kunnen weigeren, die beiden claimen de eigenaars te zijn van de Nadorcott mandarijn. 

Citrogold heeft vorige week een verklaring afgegeven waarin staat dat het register van plantentelers moet beslissen of het ras afwijkt van het ras waar zij het eigendomsrecht op hebben. Uit de verklaring blijkt dat het nieuwe ras 'Tang Gold' inderdaad voldoet aan de administratieve eisen. Toch is er geen verklaring van het CBP opgemaakt. Dit betekent dus dat er nog steeds een mogelijkheid is dat de Tang Gold afkomstig is van het Nadorcottras. 

Citrogold adviseert daarom Zuid-Afrikaanse citrustelers om de verklaring niet verkeerd te interpreteren. Ze willen dat telers wachten op een officieel resultaat van de gerechtelijke procedure. Dan pas zal bekend worden of het Tango-ras echt is ontstaan uit het Nadorcott-ras.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven