Jaaroverzicht 1-15 januari

Reorganisatie bij The Greenery en jaarrond aardbeien bij Hoogstraten

Naast de gebruikelijke nieuwjaarswens werd begin januari bij The Greenery de huishoudelijke mededeling gedaan dat de verladingskosten vanaf 1 januari dit jaar geen 12,50 euro, maar 19,50 euro per pallet zijn. Klokkopers reageren onthutst op deze verhoging van 7 euro per pallet. "Het wordt de kopers aan de klok steeds moeilijker gemaakt", constateert commissionair John Meesters uit Breda. Hij heeft inmiddels in een brief aan The Greenery zijn bezwaren kenbaar gemaakt.

De reorganisatie bij The Greenery heeft begin januari nieuwe fase bereikt. Dat blijkt uit een bericht van de hoofddirectie, die onder de de medewerkers is verspreid. Algemeen directeur (a.i.) Okke Koo en Financieel directeur Albert Knol melden dat het Managementteam eind december is begonnen met de inrichting van de nieuwe units. De reorganisatie van The Greenery onder de werknaam Phoenix is in volle gang. Met Phoenix - een verwijzing naar een legendarische vogel die zichzelf eindeloos in het vuur vernieuwt - snijdt The Greenery fors in eigen vlees om weer tot een winstgevende organisatie te komen. In drie jaar tijd is het bedrijf van acht naar drie locaties gegaan.

De omzet voor de REO Veiling steeg in 2013 een klein procent, naar 157 miljoen euro. De veiling is van plan om in 2014 op diverse zaken te focussen waaronder Frankrijk, hun twee merken en de shuttledienst. Sinds begin 2013 is er een dagelijkse shuttledienst voor het vervoer van verse groenten en fruit van de REO Veiling in Roeselare naar het Nederlandse Venlo.

Tot op vorig jaar viel het aardbeienseizoen altijd even stil, maar vanaf dit seizoen levert Veiling Hoogstraten jaarrond aardbeien. "Dit jaar hebben we voor het eerst belichte teelt, dus de productie blijft gewoon doorlopen", vertelt commercieel manager Jan Engelen. "Helaas is de prijsvorming niet echt spectaculair. De middenprijs ligt rond de 6 euro per kilo. Voor de tijd van het jaar is dat niet echt hoog."Half januari vond in het Zalmhuis in Rotterdam alweer het negende AGF-debat plaats. Ruim 140 bezoekers maakten van de gelegenheid gebruik om elkaar het beste voor 2014 te wensen, te luisteren naar de presentaties van verschillende sprekers en om te netwerken tijdens het buffet. Een hoogtepunt was de presentatie van de samenwerking tussen DPA en Frugi Venta waarbij het nieuweRuim 80 ondernemers uit de Westlandse agro business bezochten de nieuwjaarsreceptie van Agro Businessclub Westland en ABC Westland in de Westlandse Poort te Poeldijk. De gasten werden welkom geheten door Willem Baljeu, kersverse voorzitter van Agro Businessclub Westland en Herwi Rijsdijk, directeur van ABC Westland. Natuurlijk werd er ook een fotoreportage gemaakt.

Een grote stortbui in de Zuid-Afrikaanse Hex River Valley heeft de Zuid-Afrikaanse druiventeelt fors getroffen. Momenteel wordt de schade opgemaakt, maar importeurs melden dat er tussen de half miljoen en een miljoen kartons druiven niet meer exportgeschikt zijn. "Zoveel regen is rond deze tijd van het jaar uitzonderlijk in Zuid-Afrika en grote volumes zijn vernietigd, met name in de Hex River Valley en in mindere mate in de Berg River.
Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.