Zweer van Aalsburg: Kanzi al tweede appelras voor Fruitmasters

"Veel hardfruit weg"

Tholen - Waren de vooruitzichten bij de start van het Hollandse hardfruitseizoen somber gestemd vanwege de grote oogst en de Russische boycot, inmiddels vinden toch veel appelen en peren hun weg op de binnenlandse markt en op de exportmarkten. "We zijn vier weken eerder gestart, waardoor er behoorlijk wat kilo's zijn weggegaan. Qua kilo's zitten we nu gelijk aan vorig jaar, dus we zijn goed op weg", concludeert Zweer van Aalsburg van Fruitmasters.

"Aan het begin van het seizoen stond er zoveel druk op de markt, met name door de telers die normaal hun product verpachten. Hierdoor waren er geen bakken en koelcellen beschikbaar. Inmiddels is de situatie gestabiliseerd. De perenprijzen liggen over de breedte tussen de 40 en 50 cent, dus dat is nog best acceptabel. De afzet is breed als altijd, waarbij er met China nu weer een bestemming is bijgekomen", vertelt Zweer."Met appelen is het eigenlijk hetzelfde verhaal. Door de supermarkten zijn er heel veel acties gevoerd en daar zien we nu het effect van. Zo zijn er al minder Elstars en ook minder Jonagold-appelen beschikbaar op de markt. Vanwege de volle cellen en de slechte kleuring zijn veel laatste plukken gelijk naar de industrie gegaan. Daar kwam de interventie- en groen-regeling nog eens bij. Nu komt er echt rust in de markt. De prijs van Elstar ligt rond de 40/45 cent en voor de goede maten zelfs rond de 50 cent. Ik verwacht met Elstar nog wel een stijging. Ook de Jonagold kan nog wat stijgen, maar dat is door de druk van de goedkope Poolse appelen toch een stuk lastiger."Clubras Kanzi bewijst zich volgens Zweer ook weer in deze volle appelmarkt. "Het product verkoopt zichzelf. Na twee, drie weken heb je nog een harde smaakvolle appel in het schap. Je kunt een goed concept hebben, maar de appel zelf moet het goed doen. Deze appel gaat over de hele wereld en wordt overal aangeplant. De prijs ligt wel een stuk hoger dan de reguliere appelen. Voor onze coöperatie is Kanzi na de Elstar al het tweede ras in kg! Ook het nieuwe perenras willen we als Kanzi-concept in de markt zetten."

"Met de decembermaand is het weer volop Gieser Wildeman en ook Boskoop wat de klok slaat. Met name de twee laatste weken van december zijn dat interessante items. Verder bieden we weer een breed assortiment wens-appelen aan met Kerstklokken, sleeën en de Kerstman zelf", vertelt Zweer. "Verder voorzie ik voor december een redelijk stabiele markt.


Harrie Septer is bij Fruitmasters verantwoordelijk voor de verkoop van wensappelen, Tel: 0345-578816)

Voor meer informatie:
Zweer van Aalsburg
Fruitmasters
Deilseweg 7
Postbus 222
4190 CE Geldermalsen
Tel: 0345 578 808
Mob: 0651 429 504
www.fruitmastersholland.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven