Guy Jennes van BelOrta hoopt op stijgende aanvoer romanesco

"Zelfs discounters wagen zich steeds meer aan speciale groenten"

Tholen - Naar de feestdagen toe neemt de vraag naar speciale groenten toe. Volgens Guy Jennes van BelOrta is dat ook het geval bij Romanesco, maar helaas is daar te weinig van dit jaar. "Normaal gezien mikken we erop dat we kerst halen, maar dit seizoen was het te warm in het najaar. In het bloemkoolsegment hebben we nu wel de serrebloemkool. Daar is momenteel een goede vraag naar."

Echte nichemarkt
Hij geeft aan dat over het hele jaar gezien weinig aanvoer is van romanesco. "Het seizoen is te vergelijken met bloemkool. De piek was in juli, toen zaten we rond de 4.000 stuks. In het najaar werden er nog zo'n 6.000 kisten aangevoerd met 6 stuks per verpakking. Het is een echte nichemarkt, een speciale groente die niet zo courant wordt gegeten." Hij geeft aan dat de laatste tijd de interesse in Romanesco wel is gegroeid. "We hebben nu een klant, die overweegt om deze groente mogelijk vast in het assortiment te plaatsen. Als dat het geval is, zal het volume drastisch stijgen en zullen we een constanter aanbod gaan creƫren." Ook het prijsniveau gaat mee met de bloemkool. In oktober was bloemkool zeer goedkoop, rond de 27 cent. Voor Romanesco werd toen een kleine halve euro gegeven. Aan de andere kant is het volume wel zodanig klein dat je niet echt conclusies over kunt maken."



Specialiseren

Volgens hem is de belangstelling vanuit de handel voor speciale producten zeker gegroeid. "Dat worden we wel gewaar. Als iemand een speciale groente goed brengt, is er zeker interesse. We staan soms versteld van de vragen die van bepaalde klanten komen. Zelfs discounters wagen zich er de laatste jaren steeds meer aan om zich meer te specialiseren op AGF-gebied."

Interesse in serrebloemkool
De aandacht voor bloemkool is de laatste jaren afgenomen. "Dit heeft met name te maken met het feit dat de huishoudens kleiner worden, verstedelijking en de trend dat men minder tijd wil besteden aan de bereiding van producten. Voor serre-bloemkool daarentegen is wel interesse. Dat is natuurlijk ook weer een speciaal product. Zeker in deze periode van het jaar kent serrebloemkool een goede vraag. Doordat ze aangevoerd worden in kleine tomatenkistjes zien ze er prachtig uit: echt als een primeur."

Voor meer informatie:
Guy Jennes
BelOrta
Supervisor Verkoop
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
T +32 (0)15 56 52 94
F +32 (0)15 56 53 60
guy.jennes@belorta.be
www.belorta.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven