seizoen 2013/2014

Spanje: courgetteteelt lijdt 30 miljoen verlies

Courgettetelers uit Almeria hebben de afgelopen periode een verlies geleden van ongeveer 29,7 miljoen euro, zo blijkt uit statistieken van Hortoinfo. De data zijn afkomstig van Andalusia's Council of Agriculture, Fisheries and Rural Development.

De verliezen zijn vooral het gevolg van het New Delhi virus (ToLCNDV), dat zich met name in het begin van het seizoen deed gelden.

Bij de berekening van deze cijfers zijn de kosten van zaden, plantgoed, meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, insecten, water, energie en andere benodigdheden, arbeid, financiƫle en algemene uitgaven en andere kosten inherent aan het draaiende houden van de kassen zoals plastic, irrigatie, machines, voertuigen en gereedschappen meegenomen.

Ook de gemiddelde courgetteprijs, afkomstig van het Prijs en Markt Observatorium van Andalusiƫ, is meegewogen. Verder is men uitgegaan van een opbrengst van 343,36 miljoen kilo's op een areaal van 7.116 hectare.

Winst per hectare
Het bruto inkomen komt uit op 21.713 euro de hectare, maar na aftrek van alle kosten komt de winst uit op -4.187 euro. Dat betekent dat courgettetelers dus bijna 5.000 euro verlies op elke hectare geleden hebben.

De totale omzet van de courgettetelers uit Almeria komt uit op 154,51 miljoen euro. Hoewel het areaal met 11,92 procent is uitgebreid ten opzichte van voorgaande campagnes, is de productie met 7,44 procent gedaald.

De totale export van courgettes uit Almeria komt uit op 235,36 miljoen kilo - 76,73 procent van het totaal. Met een gemiddelde prijs van 0,73 euro per kilo komt dat neer op een omzet van 178,84 miljoen euro.

Bron: hortoinfo.es

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven