Bolivia: Blauwebessenteelt wint terrein

Bolivia staat dan misschien niet bekend als een belangrijke producent van blauwe bessen, maar is wel in opkomst . Al in 2006 gaf de regering van Tarija opdracht tot een onderzoek naar de teelt in de Centrale Vallei, vooral als een nieuwe productiealternatief voor het platteland. Het project, geleid door Marcal Consultants met de steun van de Valles Foundation, leidde in 2010 tot goede testresultaten, die weer hebben geleid tot de oprichting van Blueberry Producers Association, dat zo'n 14 producenten bij elkaar brengt.

Het bedrijf Andean Blueberries is één van de pioniers. Business manager, Larry Serrate, zei dat het hun motivatie was om iets vernieuwends te doen in de teelt. Ook beschouwt hij de blauwe bes als een exportproduct met een hoge toegevoegde waarde.

Volgens Serrate bleek Entre Rios, in Tarija, de perfecte plek om blauwe bessen te telen: de streek heeft de juiste voorwaarden wat betreft bodem, klimaat en water. Aanvankelijk werden de bessen geïmporteerd uit Chili, maar het bedrijf is ze nu aan het telen op de eigen productiebedrijven. Momenteel heeft de onderneming 2-3 hectare in productie, maar het streven is 50 hectare in verschillende fases.

De productie van dit jaar bedroeg zes ton, maar volgens ramingen zal de productie in 2015 oplopen tot 14 ton.


Bron: argblueberry.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.