NZ: Appelexport verschuift van EU naar Azië

Mr Apple, de grootste appelteler, verpakker en exporteur van Nieuw-Zeeland, maakte onlangs deel uit van de Nieuw-Zeelandse stand op de China FVF in Peking. Mark Pay, Export Sales Executive bij het bedrijf, vertelt over de verschillende uitdagingen voor appelexporteurs in de huidige markt.

Mr Apple exporteert naar 60 landen over de hele wereld. Ongeveer 48% van de totale export gaat naar de Europese markt met de rest verspreid over andere wereldmarkten. Mark Pay legt uit dat de export naar de EU elk jaar daalt. "In de afgelopen negen jaar is onze nieuwe aanplant voornamelijk gericht op de Aziatische markten. We zijn op weg om een natuurlijk evenwicht te bereiken tussen de Europese en Aziatische markten, maar het is lastig om precies te voorspellen hoe dit eruit gaat zien. Het is evenwel zeker dat onze Aziatische export alleen maar zal toenemen in de komende jaren."Europa heeft voldoende
Pay is niet zeker hoe volgend seizoen zal verlopen: "De Europese markt zit bomvol met binnenlandse productie en ik hoorde dat Frankrijk 38% meer in opslag heeft dan vorig jaar. Dit zal zeker invloed hebben op hoe sterk de vraag is, maar we zijn nog steeds optimistisch. Appelen uit Nieuw-Zeeland hebben een goede reputatie in Europa. Het belooft een interessant seizoen te worden, maar ik geloof absoluut dat er altijd vraag zal zijn naar onze appelen."

Toch blijven Aziatische landen een belangrijk agendapunt. "We hebben ook hoge verwachtingen voor de toekomst in Indonesië. We praten wel over een bevolking van 240 miljoen mensen, direct voor onze voordeur. De nieuwe president is bovendien zeer positief en vooruitstrevend."

Nieuw-Zeeland heeft nog steeds toegang tot de Russische markt. "Maar de hele Russische situatie is een heikel punt en we zullen moeten afwachten hoe de zaken gaan lopen. Ik hoop dat het conflict snel wordt opgelost, want nu leidt de situatie tot een onevenwichtige appelmarkt."

Mr Apple teelt en verpakt 25% van de appelen van Nieuw-Zeeland. Het bedrijf bezit drie pakhuizen in Hawkes Bay en ook andere in Nelson. Het bedrijf exporteert het grootste deel van het gewas zelf, met uitzondering van de rassen Envy en Jazz. Die worden verkocht door Enza.

Meer informatie:
Mark Pay
Mr Apple
Email: mark.pay@mrapple.com
www.mrapple.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.