Waarde voedselafval onderzocht

Elk jaar worden er miljarden dollars aan groenten en fruit gedumpt, meestal als stort.De producten worden niet gebruikt, omdat ze niet voldoen aan de marktspecificaties. Ze worden niet verkocht of gaan verloren in de koelkast. Hierdoor verliezen telers ongeveer 30 procent van hun oogst. 

Minder productie verloren

Onderzoekers in Queensland zoeken naar manieren om een kleiner deel van de productie verloren te laten gaan. Dit willen ze doen door de gezonde stoffen te gebruiken in eten en drinken, diervoeding en cosmetica. Ze willen hiermee nieuwe markten openen voor telers en de voedselveiligheid vergroten. Pruimen en bladeren van zoete aardappelen zijn de eerste producten die zijn gebruikt voor genetische make-up.

Voedingswetenschapper Ross Naidoo zegt dat de Garnet pruim rijk is aan anti-oxidanten en heeft andere componenten, die meer waard zijn dan de pruim zelf. En de donkere bladeren van de zoete aardappel kunnen helpen bij het verliezen van vet. In sommige planten zitten fytochemicali├źn, antioxidanten en polyfenolen, die in combinatie kunnen helpen bij het vernietigen van vetcellen. 

De volgende stap is om deze eruit te halen en te injecteren in andere producten.Dit kan zorgen voor nieuwe markten voor telers. Als de prijs van een tomaat bijvoorbeeld onder de marktprijs komt, kan het aan klanten worden verkocht voor het pigment lycopeen dat in cosmetica kan worden gebruikt. Er zit echter een moeilijkheid in het veiligstellen van financiering. Toch zou er tegen 2017 een verwerkingsinstallatie kunnen werken als er steun komt van buitenlandse beleggers.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.