Exportmogelijkheden ondanks grote aardappeloogst in Noordwest Europa

De totale aardappeloogst in de 5 NEPG-landen wordt geraamd op meer dan 28 miljoen ton. Deze uitbreiding in productie wordt veroorzaakt door een groter areaal dit seizoen en extreem gunstige groeiomstandigheden in veel van de NEPG-landen. Het beeld van de hoge voorzieningsgraad heeft ertoe geleid, dat de opbrengstprijzen op een laag niveau zijn gekomen. Niettemin wil NEPG positieve kanten benadrukken, die later in het seizoen de waarde kunnen beïnvloeden.
Alternatieve richtingen

Dit seizoen zijn er al aanzienlijke hoeveelheden product van de verwerkingsmarkt afgehaald. In Duitsland hebben zetmeelfabrieken in augustus en september al grote volumes gebruikt, voordat hun eigen zetmeelaardappelen beschikbaar kwamen. Daarnaast is er een behoorlijke hoeveelheid afgezet richting veevoer en productie van alternatieve energie. De export van verse aardappelen is eveneens op gang gekomen en de verwachtingen op het vaste land zijn hoog.

In veel gevallen kunnen er vraagtekens worden geplaatst of de kwaliteit van het product in opslag geschikt is voor opslag voor langere tijd. Dit leidt ertoe dat ervoor wordt gekozen om partijen richting alternatieve markten af te zetten voordat er hogere opslagkosten ontstaan. Dit heeft ertoe geleid dat de druk op de markt tijdelijk iets minder was. Aanzienlijke volumes zijn hierdoor buiten het reguliere circuit om van de markt verdwenen.

Exportmogelijkheden
Dit seizoen liggen in sommige gewassen de droge stof gehaltes laag. Dit betekent dat er meer grondstof nodig is voor gereed product.
Op het vasteland van Europa is de verwerkingsindustrie de laatste 5 jaar snel gegroeid, vooral in België. Dit seizoen hebben de verwerkers gebruik gemaakt van de lage prijzen voor grondstoffen om voorraden op te bouwen. Eén van de belangrijkste redenen voor toename van het grondstofgebruik zijn de exportmogelijkheden voor de verwerkende industrie buiten de EU. De export naar verdere bestemmingen, buiten de EU, is de laatste 5 jaar enorm gestegen. De NEPG verwacht dat dit jaar hier een verdere uitbreiding van de exportmogelijkheden als gevolg van lagere prijzen en de verhouding van wisselkoers tussen de Euro en de Dollar.
Voor meer informatie:
VTA Nederland
Groeneweg 62
4759 BB Noordhoek
tel. 0168 33 59 94
fax. 0168 33 66 73
www.vtanederland.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.