Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Israël wil betere vijgen telen

De huidige situatie in de verssector vraagt continue ontwikkelingen van de producenten en de toeleveranciers. Diverse zaken zijn continu in ontwikkeling: opbrengsten, resistenties, smaak en het gemak waarmee een product geteeld kan worden. Voor deIsraƫlische vijgenteler Chaim Oren, vindt de verbetering van de nieuwe rassen plaats op een proeflocatie in de Jordaanvallei.


Chaim Oren


Verschillende vijgenrassen worden getest. 

"We hebben honderden rassen, die we testen op smaak, kleur, vorm en veel andere factoren," legt Chaim Oren van OREN Marketing uit. "We roepen al onze telers hier en vragen ze de rassen te beoordelen aan deze criteria. Uit de honderden vijgenrassen planten we elk jaar zo'n 7 ervan in de Jordaanvallei en ook in een aantal andere delen van Israƫl." Al die vijgen worden geobserveerd onder verschillende omstandig-heden. Hoe ze reageren op ziektes tot hoe ze reageren op verschillende weersomstandigheden. Alles wordt nauwkeurig geregistreerd. Chaim Oren gebruikt die informatie om te beslissen welke vijgen succesvol kunnen worden geplant in de verschillende regio's in Israel.
 
"In de Jordaanvallei is de hoeveelheid zonlicht minder dan die in Tel Aviv. Dus heb je een heleboel zon nodig om de goede kleur te krijgen", zegt Oren. Samen met streekeigenschappen moet de vijg passen binnen een bepaalde maat. Meestal is dit maat 20 of 24 voor de exportmarkt om het tot een waardevolle investering te maken. De manier waarop de vijg van de boom afbreekt, moet ook worden meegewogen om het oogsten zoveel mogelijk te vergemakkelijken. Zo kunnen werkkosten dalen. Tot slot het belangrijkste argument: het fruit moet goed smaken.


Een boomgaard met vijgen

"Het eerste, wat we doen, als we nieuwe soorten kiezen, is de vijgen proeven, want we zijn ziek van de plastic smaak in fruit," zegt Oren. "We begeleiden veel testen en voeren ze uit om kennis te verkrijgen over hoe ze in verschillende regio's te telen."


Chaim Oren in zijn koelhuis met geoogste vijgen.

www.mop-bika.org.il
Publicatiedatum: