Zuid-Afrika verdubbelt citrusexport naar het Oosten

Het is een moeilijk jaar geweest voor de Zuid-Afrikaanse citrusproducenten. Justin Chadwick, van de South Africa's Citrus Growers Association, stelt dat de export van citrus door een reeks van maatregelen duurder is geworden naar Europa.

Daarentegen beginnen de markten dit jaar in het Oosten te groeien met bijna een verdubbeling in volumes. Hetzelfde geldt voor China dat strenge eisen, maar een grote vraag naar sinaasappelen en andere citrus heeft. Er lijkt volgens Chadwick een tekort te zijn aan citrus over de gehele wereld. Dit heeft in algemene zin geleid tot hoge opbrengsten en dus tot een uitstekende jaar voor de Zuid-Afrikaanse producenten.


Justin Chadwick (rechts) met Anton Rabe van HortGro en Richard Owen van PMA

Grapefruit blijft echter teleurstellen. 'De enige uitzondering is Zuid-Korea, waar onze export aanzienlijk is toegenomen: van 60.000 dozen vorig jaar naar 400.000 dit jaar," aldus Chadwick. 

Ten aanzien van sinaasappelen heeft Zuid-Afrika dit jaar een recordoogst bereikt van 15,2 miljoen dozen van 15kg. De marktomstandigheden zijn erg moeilijk geweest, zowel in de EU als in de VS. Dit komt volgens Chadwick mede door het feit dat de EU om zeer specifieke maten en kwaliteit vraagt, terwijl de markten in het Oosten dit niet doen. Daarnaast is er veel concurrentie op de Westelijke markten, waardoor het voor Chadwick interessant is om zijn handel naar andere delen van de wereld uit te breiden.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven