samenwerking Traiteur De Oorsprong, Wageningen UR en EkoPlaza

EkoPlaza-maaltijden van reststromen

Ons eten maakt in een korte periode een hele intensieve reis tussen boer en bord. Helaas belandt 1/3 van al dit voedsel tijdens deze reis in de vuilnisbak. In "Het jaar tegen de voedselverspilling" is EkoPlaza – in samenwerking met de Wageningen UR – bezig met een aantal initiatieven om haar eigen voedselreststromen een duurzamere bestemming te geven.

Bij het magazijn van EkoPlaza komen iedere dag grote hoeveelheden groenten en fruit binnen die vervolgens zo snel mogelijk naar de winkels gaan. Zo ligt er altijd verse waar voor u in de winkel. Ondanks een goede afstemming komt het voor dat er meer ingekocht wordt in het magazijn dan dat de winkels kunnen verkopen. Het gevolg is dat deze producten te rijp en daarom niet meer naar de winkels kunnen worden verstuurd. Allereerst willen wij garanderen dat deze producten ook nog een aantal dagen bij u thuis vers blijven. De producten zijn op dat moment overrijp en daarmee ook overheerlijk, maar we kunnen deze garantie op zo'n moment niet geven.

Deze producten komen nu niet in de winkels en dat is eeuwig zonde. Daarom is samen met Koos Boertjens van Traiteur De Oorsprong bekeken welke oplossing hiervoor kan worden gevonden. In veel gezinnen worden alle maaltijdresten van een week verzameld en op één dag samen gegeten. 'Kliekjesdag'. Een heerlijk, duurzaam, biologisch product die ook nog voordelig is.

Hieruit kwam het idee om met deze volgroeide producten een heerlijke maaltijd te maken, die voor een mooie prijs kunnen worden aangeboden. De Oorsprong krijgt de (g)oude groente van EkoPlaza en maakt hiermee een heerlijke maaltijd die iedere week varieert in groente naar het aanbod van EkoPlaza. Een perfecte manier om de producten die anders niet gebruikt worden te redden en een mooie nieuwe bestemming te geven. Een maaltijd met ervaring!

De producten:

Frittata
Geen beter recept past bij het verwerken van kliekjes als de frittata. Dit recept is ontstaan doordat de Italianen een manier zochten om de etensrestjes te verwerken tot een maaltijd. Eieren bleken de perfecte manier om de overgebleven producten in te vermengen en zo een heerlijke maaltijd op te dienen.
Groentesoep van de week
Niets is zo perfect om de kliekjes in te verwerken als soep. De groentesoep zal iedere week van groente wisselen. Een perfecte basis om wekelijks heerlijk en gevarieerd te eten.

Veel voorkomende vragen over deze producten

Hoe is dit project tot stand gekomen?
EkoPlaza is altijd op zoek naar ontwikkelingen binnen het bedrijf om een duurzamere bedrijfsvoering te krijgen. Hierin wordt gekeken naar de problemen die binnen de keten aanwezig zijn en welke oplossingen hiervoor kunnen worden gevonden. Het thema Voedselverspilling is een zeer belangrijk thema en een groot probleem. Niet alleen bij consumenten wordt er veel weggegooid, maar ook bij supermarkten is er sprake van voedselverspilling. EkoPlaza wil hierin actie ondernemen en is om deze reden een onderzoek gestart in samenwerking met de Wageningen Universiteit. Hierin wordt bekeken welke producten nu worden weggegooid en of deze producten een nieuwe hoogwaardige bestemming kunnen krijgen. Hieruit is het idee ontstaan om de afgekeurde producten die nog aan de gewenste kwaliteitseisen voldoen voor maaltijden te laten verwerken bij een van onze leveranciers om er vervolgens een mooi nieuw product mee te verkrijgen.

De groenten die gebruikt worden in de producten, waar worden deze op afgekeurd?
EkoPlaza wil de garantie geven dat de producten die u koopt, ook nog bij u thuis een aantal dagen kunnen worden bewaard. Om deze reden wordt er dagelijks in het magazijn een controle gedaan op de productkwaliteit.
Een paprika die al licht begint te rimpelen of een tomaat die al wat rijper begint te worden, zal geen dagen meer kunnen worden aangeboden. Echter zouden deze producten prima nog deze of de volgende dag gegeten kunnen worden. Ook zijn deze producten nog prima om in een soep of maaltijd te verwerken.

Gaan er slechte groenten in deze producten en is dit product sowieso wel voedselveilig?
De kwaliteitscontroleurs bij EkoPlaza maken een bewuste keuze welke producten naar de Oorsprong gaan. Producten, die schimmel bevatten of al beginnen te rotten, zullen nooit gebruikt worden in deze producten. Het gaat alleen om producten die een eerste teken van rijping vertonen of bijvoorbeeld te ver zijn ingedroogd. De groenten die hiervoor gebruikt worden, zijn daarom 100% veilig voor consumptie. De Oorsprong verwerkt deze producten op een voedselveilige manier en de producten worden voor verpakken gepasteuriseerd.

Zijn alle groenten die in deze producten zitten onderdeel van het reststroomproject?
Er wordt gebruikt gemaakt van diverse groenten. De Oorsprong zoekt hierin naar de beste smaak met de producten die zij vanuit EkoPlaza verkrijgen. Deze worden dan aangevuld met producten uit het seizoen, die samen met de groenten van EkoPlaza worden verwerkt tot een heerlijke maaltijd.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven