Leon van den Hombergh, Frankort & Koning:

"Beschikbaarheid Braziliaanse meloenen kan in Kerstweek nog spannend worden"

Tholen - De meloenen bereikten deze maand recordprijzen. Commercieel directeur Leon van den Hombergh van Frankort & Koning gaat in dit interview in op de oorzaken en werpt alvast een blik vooruit. "Inmiddels zet de droogte in Brazilië vol door, wat resulteert in fors lagere volumes. Gezien de vertraagde aankomsten kan het richting de Kerstweek nog weleens heel spannend gaan worden."

"De Braziliaanse productie was bij de start van het seizoen al iets lager en in Europa lag de consumptie een stuk hoger dan normaal door het warme weer. Toen de eerste meloenen uit Brazilië arriveerden, was de Italiaanse en Spaanse productie grotendeels van de markt, waardoor er kakelverse meloenen arriveerden op een lege markt", blikt Leon terug. "Een hele goede kwaliteit zorgde vervolgens ook nog eens voor een goede afzet. Traditioneel neemt in december de meloenenconsumptie toe, maar de beschikbaarheid kan weleens een probleem gaan worden."


Carlo Porro (rechts) van Agricola Famosa op bezoek bij Farnkort & Koning, links Leon van den Hombergh

"Met zo'n uitzonderlijke droogte is de aanvoer dan ook echt zorgwekkend. In december zijn er op meloenengebied vanuit Zuid-Amerika geen noemenswaardige alternatieven", vervolgt Leon. Een hele sterke interne Latijns-Amerikaanse markt zorgt er ook nog eens voor dat er steeds minder naar Europa wordt gestuurd. De productbeschikbaarheid zal nog een hele uitdaging worden. Anderzijds moeten we niet vergeten dat we de laatste jaren ook vaak genoeg het product onder kostprijs hebben moeten verkopen."

Frankort & Koning voert naast het meloenenassortiment uit Brazilië eveneens limes, mango's en papaya's. Met name de laatstgenoemde exoot is volgens Leon aan een opmars bezig in Europa. "De schapruimte bij de retailers voor de Formosa Papaya is flink toegenomen, met name in Scandinavië en Duitsland. De papaya's gaan in aparte containers mee op de meloenenboten. Momenteel komt deze lijn wekelijks na 12 dagen vaartijd binnen en we gaan daarmee door tot in het voorjaar van 2015."

Voor meer informatie:
Leon van den Hombergh
Frankort & Koning
Venrayseweg 126
5928 RH Venlo
Fresh Park Venlo nr. 3822
T: +31 (0)77 3897 202
M: +31 (0)6 5123 8770
F: +31 (0)77 3897 293
www.frankort.nl
You'll need Skype CreditFree via Skype

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven