Mehadrin: directe lijnen met de retail

Mehadrin is een Israëlische afzetorganisatie die zich kenmerkt door haar aanwezigheid in heel de keten met een compleet verticaal geïntegreerde organisatiestructuur. Ramie Hessel, vicepresident van Citrus Export: "Wat ons kenmerkt is dat wij zaken doen direct met de retail in plaats van met groothandelaren". 70% tot 75% van de producten die het bedrijf exporteert, komen van eigen plantages. "De omvang van het bedrijf is van unieke omvang. Wij beheren de totale oppervlakte voor avocado's, citrus en knolgewassen''.

Bekijk hier een fotoreportage van het bedrijfRamie Hessel, vicepresident Citrus Export, controleert de sweetie

Naast filialen in Israël heeft het bedrijf filialen in Zwitserland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Nederland. Mehadrin heeft ook account managers voor het Verre Oosten en Noord en Zuid Amerika. Ramie legt uit: "We groeien snel in het Verre Oosten en Noord Amerika. In Azië werken we samen met Korea, Japan en China".

Wisselkoersen
"Eén van onze grootste problemen komt voort uit de veranderende wisselkoersen. Momenteel is de situatie op de Russische markt catastrofaal voor paprikatelers. De stand van de roebel maakt dat de paprika simpelweg te duur is geworden. We proberen de avocado te introduceren in Rusland en we hopen er ook meer sharonfruit te kunnen verkopen. Buiten dit zien we niet veel kansen op de Russische markt door de onstabiele politieke situatie en de slechte wisselkoers van de roebel met de Amerikaanse dollar".

Het citrusseizoen voor Mehadrin is dit jaar beter begonnen dan vorig jaar. Het begon met kleine hoeveelheden grapefruit en daarna kwamen witte en rode grapefruit de markt op. "Op het moment doen we zeer goede zaken in Korea met onze grapefruit. Helaas moeten we wel 30% invoerrechten betalen want we hebben geen FTA. Amerikaanse handelaren hebben dit wel en hoeven geen invoerrechten te betalen."

Volgens Ramie was het een moeilijk jaar in Israël om grapefruit te telen: "500 hectare grond is ontworteld door het resultaat van een aantal slechte jaren achtereen. Ik geloof niet dat dit een effect zal hebben op onze export, maar er zal minder van de productie naar de lokale industrie gaan".

Bekijk hier een fotoreportage van het bedrijfHet Mehadrin pakhuis in Ashkelon

"Wanneer het ontgroenen van de witte grapefruit stopt met ongeveer twee weken dan beginnen we met het plukken voor de langdurige koele opslag. Het fruit blijft zo in perfecte staat tot aan maart en hiermee kunnen we supermarkten bevoorraden tot aan het einde van het seizoen."

Het oogsten van de Suntina, een vrucht gelijk aan de Spaanse Clemenvilla, zal starten binnen ongeveer twee weken. Het fruit zal worden geëxporteerd naar de VS, Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en andere landen. "In januari zullen we beginnen met de oogst van de Orri, de ruggengraat van ons bedrijf. Mehadrin bezit hiervan 1.500 hectare".

"We hopen zeker dat we dit jaar niet dezelfde problemen met het weer zullen hebben dan in vorige jaren", zegt Ramie. "We verwachten een hogere productie te behalen door betere opbrengsten van bestaande plantages en de aanleg van nieuwe plantages. Ik denk dat we de Orri kunnen oogsten tot laat in april".

Ramie gelooft dat het groeipotentieel van 'easy peeler' vruchten nog steeds groot is. "Binnen 2 tot 3 jaar verwachten we 200.000 ton te kunnen verbouwen en 150.000 tot 160.000 ton te kunnen exporteren. Onze klanten prefereren de Orri boven andere varianten, zoals de Tango".

Mehadrin teelt ook twee soorten citroenen, waaronder de Interdonato, die normaal wordt verkocht op de binnenlandse markt. "Er is wel wat vraag naar onze citroenen in landen waar we ook rode grapefruits verkopen", zegt Ramie, "maar citroenen blijven vooralsnog een nichemarkt voor ons".


Bekijk hier een fotoreportage van het bedrijf


Het pakhuis

Mehadrin verbouwt Navel- en Shamouti-sinaasappelen. "De Shamouti sinaasappel is ovaal van vorm en heeft een speciale, lichtzure smaak. Hij is zeer makkelijk te pellen", legt Ramie uit, "De meerderheid van onze sinaasappelen is voor de binnenlandse markt en 12.000 tot 13.000 ton wordt geëxporteerd, vooral naar Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk".

Recent heeft Mehadrin geïnvesteerd in de Navel-sinaasappel. De Navel is makkelijk te pellen, heeft een lekkere smaak en bevat veel sap. Daarbij is hij goed te verbouwen. "Dit jaar alleen al zullen we 5.000 ton produceren, waarvan we 1.500 ton zullen exporteren naar de VS en Scandinavië".

Ramie heeft een aantal trends gesignaleerd in de citrussector: "De grapefruitsector zal misschien iets in grootte afnemen en 'easy peelers' zullen groeien. Momenteel is er een probleem om goede werknemers te vinden. En om continuïteit te waarborgen moeten we ook in vroege variaties investeren".

Dit jaar wordt verwacht dat de Orri sinaasappel variant een aantal problemen met zich mee zal brengen, vooral met betrekking tot het sorteren. De productie zal met 25% stijgen en Mehadrin investeert fors in nieuwe apparatuur in het pakhuis om alles te kunnen verwerken.


Bekijk hier een fotoreportage van het bedrijfRamie Hessel inspecteert de net geoogste avocado's

Avocado's
Avocado's vormen een van de grootste productgroepen in Mehadrin's portfolio. Vorig jaar exporteerde het bedrijf 22.000 ton. "We bezitten veel nieuwe plantages. In Frankrijk hebben we grote faciliteiten waarin de avocado's kunnen rijpen. Hierdoor, en door te importeren uit Peru en Chili, kunnen we de Franse markt het hele jaar door bevoorraden", zegt Ramie.

Sharon Fruit
Mehadrin produceert maar weinig sharonfruit, ongeveer 3.000 tot 4.000 ton. Ramie is positief over de markt waarin ze zich bevinden maar hij kan momenteel geen voorspellingen doen over de toekomst.

Dadels
Tot slot is Mehadrin is een grote dadelproducent. Het bedrijf teelt ongeveer 6.000 ton Medjoul-dadels en nog 1.000 ton aan andere varianten. Ramie bevestigt dat: "Dit jaar hebben we al 1.500 ton dadels geëxporteerd. De binnenlandse markt is ook zeer belangrijk voor ons en we verkopen dadels aan supermarkten en wholesalers. Onze oogsten momenteel zijn nog niet zeer groot, maar er is veel potentieel en de opbrengsten zijn goed. Zolang als de kwaliteit en de marketing goed blijft, kunnen we nog sterk groeien met de Medjoul-dadel".

Bekijk hier een fotoreportage van het bedrijf

Voor meer informatie:
Ramie Hessel
Mehadrin
Tel: +972 3 937 1321
hesselr@mtex.co.il
www.mehadrin.co.il

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.