Chemosphere Journal

"Meer residu op producten uit kas dan uit vollegrond"

Afgelopen week publiceerden onderzoekers van het Britse Chemosphere Journal een onderzoek, waaruit blijkt dat teelten uit kassen tweemaal zoveel gewas-beschermingsmiddelen bevatten als vollegrondsteelten. De gegevens over de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen zijn afkomstig van teelten die in verschillende ontwikkelingsstadia met elkaar vergeleken werden. Zo werden bijvoorbeeld aardbeien, die normaal gesproken in de kas geteeld worden, vergeleken met kruisbessen, die normaal gesproken buiten geteeld worden. Het aantal en het gehalte gewas-beschermingsmiddelen in elk monster werden eerst gemeten en vervolgens met elkaar vergeleken en de groenten uit de kassen bleken meer residu te bevatten.

Belangrijkste bevindingen
De gemiddelde concentratie gewasbeschermingsmiddelen, die normaal gesproken in het zonlicht worden afgebroken, was ook hoger bij kasteelten. Bij sla (overdekt) werden hogere overschrijdingen van de maximumresidugehalten geconstateerd dan bij kool (buiten).

Dr. Cris Halsall van de universiteit van Lancaster, die het onderzoek leidde, gaf commentaar: "Consumenten zijn zeer geïnteresseerd in de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen in hun groenten, dus stellen telers er ook een groot belang in het gebruik van die middelen zoveel mogelijk te beperken, zelfs wanneer zij al ruim onder de toegestane marges zitten.

Tegelijkertijd ontwikkelen wij technieken die steeds nauwkeuriger kleine veranderingen in gewasbeschermingsmiddelen kunnen constateren. Dit onderzoek zal ons helpen een duidelijker beeld te krijgen van hoe die middelen zich onder glas en plastic gedragen. We zullen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in gesloten teelten nader moeten bestuderen om residuen op reeds geoogste sla en zachtfruit te verminderen." 

Bron: FoodNewsLATAM

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.