Braziliaanse groenten sterk belast met gewasbeschermingsmiddelen

Braziliaanse groenten zijn veel sterker met resten van gewasbeschermingsmiddelen belast dan tot nu toe werd vermoed. Volgens een onderzoek van de Braziliaanse gezondheidsinstantie Anvisa bevat een kwart van de groenten een te hoge concentratie gewasbeschermingsmiddelen of middelen die niet zijn toegestaan bij de groentesoort. De courgette is de meest belaste groente in het land.

De monsters voor de test werden reeds in 2012 in supermarkten en op markten in verschillende steden van Brazilië verzameld. De definitieve analyse en publicatie van de resultaten volgde echter nu pas. Bij het eerste deel van de onderzoeken werd 29% van de groentesoorten afgekeurd. Met name paprika's, wortelen, komkommers, kropsla en aardbeien waren daarbij bijzonder sterk belast.

Bij de nu gepresenteerde resultaten was 25 procent van de onderzochte courgettes, sla, bonen, maïsmeel, tomaten en druiven te sterk of zelfs met niet-toegestane substanties belast. Gekeken naar de afzonderlijke resultaten bleek 48 procent van de courgettes niet aan de voorschriften te voldoen. Bij kropsla ging het om 45 procent en bij druiven om 29 procent. Desondanks deelde Anvisa mee dat het eten van verse groenten nog altijd gezond is. Men raadt de consumenten echter aan om voorzichtig-heidshalve regelmatig de groentesoorten af te wisselen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven