kruising tussen Fuji en Braeburn

Uniek appelras KORU

Een Waikato fruitkwekerij verwacht een uniek appelras te verkopen aan de Verenigde Staten voor $ 2 (€ 1,60) per appel. Het ras, Plumac, is een kruising tussen de Fuji- en Braeburn-appel en werd ontdekt door Geoff en Marilyn Plunkett in hun Motueka tuin in Nieuw Zeeland in 1998. Het ras wordt nu beheerd door McGrath Nurseries Cambridge, onder de merknaam KORU.

Het ras is de afgelopen twee jaar verkocht aan de Verenigde Staten, maar KORU heeft zojuist een deal met drie Amerikaanse bedrijven gesloten met een exclusieve licentie voor Plumac om te verkopen in Noord-Amerika.

Het gaat om New York Apple Sales in Glenmont, New York; Borton Fruit in Yakima, Washington; en Oneonta Starr Ranch Telers in Wenatchee, Washington. Alle drie importeren de KORU-appelen uit Nieuw-Zeeland en zijn een engagement aangegaan om minstens 323 hectare van het Plumac-ras te planten.

McGrath zei dat het moeilijk was om aan de voorwaarden te voldoen om over de hele wereld te leveren, vanwege de regels om te voorkomen dat virussen niet worden overgedragen van het ene land naar het andere. 

De appel wordt niet verkocht in Nieuw-Zeeland. Het ras heeft een aantal voordelen, waaronder een hoge productiviteit, goede grootte, uitstekende opslagkwaliteiten en een scherpe, aromatische en honingachtige smaak.

McGrath vindt de Plumac appel het allerbeste ras. "Het is van een klein takje uitgegroeid tot 500 bomen in de afgelopen 15 jaar," zei hij. "Vanuit het oogpunt van een teler is het een zeer goede appel om te telen. Het is echt een ruwe, eenvoudige appel. Een appel als deze komt maar eens in de 40 of 50 jaar voor."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.