Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biobrandstof uit afgekeurde sinaasappelen

Wetenschappers van de Japanse Mie universiteit hebben biobrandstof ontwikkeld uit oneetbare sinaasappelen. De resultaten waren veelbelovend dankzij de efficiĆ«ntie en minder corrosieve aard. Het team is al meer dan een jaar bezig met het project en maakt gebruik van de hoge productie van sinaasappelen in Mie. 

Volgens een rapport in Asahi waren de wetenschappers in staat om een op afstand bestuurbaar voertuig van 14 kilo vooruit te krijgen met een mengsel van benzine en de nieuwe sinaasappelbiobrandstof.

"Deze biobrandstof kan worden gebruikt voor benzine-aangedreven tractoren en maaimachines," meldt professor biotechniek Yutaka Tamaru van de Mie universiteit.

De wetenschappers mengen rotte en beschadigde sinaasappels en afval met clostridium cellulovorans bacteriƫn die worden verkregen uit hout. De bacterie ontleedt de cellulose vezels en produceert een soort vergistbare suikers. Wanneer de suiker wordt gefermenteerd met een micro-organisme, produceert de sinaasappel in 10 dagen biobrandstof.

Het team was in staat om ongeveer 20 milliliter biobrandstof te extraheren uit drie kilo afval en afgedankte sinaasappels.

De resulterende brandstof is minder corrosief dan bio-ethanol. Het bevat 70 procent biobutanol dat niet makkelijk reageert op luchtvochtigheid.
Biobutanol heeft ook een hogere calorische waarde dan bio-ethanol, waardoor het percentage biobrandstof kan verhogen wanneer het wordt gemengd met benzine.
Publicatiedatum: