"Tony Derwael, Bel'Export: "Italianen beuren meer"

"Appelprijzen dramatisch, bij peren zitten we kostendekkend"

Tholen - Volgens Tony Derwael van Bel'Export valt de verkoop van hardfruit niet tegen. "We verkopen meer volume dan vorig jaar, een stijging van zo'n 20%. We moeten ook wel meer verkopen. Dit seizoen hadden we een monsteroogst. Natuurlijk liggen de prijzen wel een stuk lager."

Kostendekkend
Hij geeft aan dat ze voor peren kostendekkend zijn. "De gemiddelde prijs zal gesorteerd rond de 45 cent liggen, maar als je de kosten van pluk en sortering eraf haalt, verdien je niets." Voor appelen is het dramatisch. "Het was een superoogst en de opbrengsten lagen heel hoog. Toch halen we de kostprijs niet met dit bedrag. Voor de goede appelen (gesorteerd) wordt nu 30 tot 35 cent gegeven." Hij verwacht dat de huidige prijzen niet veel verder zullen dalen.

Tony merkt op dat de Poolse prijzen zelfs nog lager zijn. "Daar liggen de prijzen rond de 20/25 cent, dus je hebt gemiddeld een verschil van 10 cent met ons. Gala en Golden worden worden daar verkocht voor 30/35 cent. Dat is dan weer wat meer. Wij krijgen voor die rassen ook nog 40 tot 45 cent."

Italianen beuren meer

Momenteel is Tony op de Interpoma in Bolzano. Deze beurs is van 20 t/m 22 november en de sfeer is niet heel positief. "Natuurlijk, iedereen klaagt. Maar dit jaar terecht." Italianen hebben volgens hem weer een ander verhaal. "Die hebben weer een aparte markt. Ze werken veel op Duitsland, hebben daar goede relaties en spreken ook Duits. Italianen beuren toch wat meer voor hun fruit dan wij. Ik hoorde dat de prijs van Golden tussen de 40 en 60 cent ligt. Als je het in goed bekijkt, zijn wij eigenlijk 'de Polen' voor de Italianen." Tony benadrukt dat hij zeker niet negatief tegen Polen aankijkt, maar dat ze er in de markt wel 'last' van hebben. "Ik heb zeker respect voor Polen. Ze moeten hun product ook kwijt en doen daar ook hun best voor. Poolse handelaren zijn momenteel hard op zoek naar nieuwe markten. Zelfs in Dubai waren ze aanwezig."

Voor meer informatie:
Tony Derwael
Bel'Export
Neremstraat 2
3840 Borgloon - België
Tel +32 12 440 551
www.belexport.com
belexport@belexport.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.